Flesvoeding

Al tijdens de zwangerschap kun je nadenken over welke voeding je je baby straks wilt gaan geven. Als je besluit om flesvoeding te geven, kun je je daar tijdens de zwangerschap ook al op voorbereiden. Je kunt informatie zoeken over de verschillende soorten en merken. Daarnaast is er ook ontzettend veel keuze aan flessen en spenen op de markt. 

De eerste drie à vier maanden na zijn geboorte drinkt je  baby ´automatisch´ op reflexen. Het gedeelte in de hersenen een verzadigingsgevoel geeft is bij jonge baby’s nog niet ontwikkeld. Wanneer baby’s dus huilen vanwege honger, of je hoort het NEH geluidje van de Dunstan babytaal dan heeft een baby vaak ook echt honger!

Net als bij borstvoeding kun je bij flesvoeding ook voeden op verzoek. Jouw baby bepaalt dan wanneer de voeding start. 

Let goed op hongersignalen en lichaamstaal:

  • Tong uitsteken
  • Smakkende geluidjes maken
  • Sabbelen op het vuistje
  • Zoeken met mond en/of lippen
  • Je hoeft niet te wachten tot je baby gaat huilen.

Laat je baby op zijn eigen tempo de flesspeen vinden en laat hem zelf aan happen en zuigen. Voor je baby is het niet fijn als je de speen in zijn of haar mond stopt/duwt. 

Door het aan happen en het zuigen van de speen weet je baby ook dat er een slikmoment gaat komen. Op dat moment is je baby er klaar voor.

Om de voeding goed te verwerken, kan je baby ongeveer 20-30 minuten over de fles doen.

Belangrijk bij het voeden per fles

  • Houd oogcontact

Het is voor je baby fijn dat het zich vertrouwd voelt en het mag (leren) drinken.

  • Voeding beëindigen

De baby laat zien dat hij klaar is met drinken als hij zijn hoofdje wegdraait, niet meer toehapt als je de fles opnieuw aanbiedt en/of onrustig beweegt.

Signalen als het hoofd wegdraaien of het niet meer aan willen happen bij het opnieuw aanbieden van de fles passen ook bij het dwars zitten van een boer.

Boeren is van groot belang bij flesvoeding. 

Qua hoeveelheid kun je het volgende aanhouden.

‘Als vuistregel voor de benodigde hoeveelheid voeding in het eerste half jaar wordt een hoeveelheid van circa 150 ml/kg lichaamsgewicht aangehouden. Bijvoorbeeld een baby van 4,5 kg zal dan 150 ml x 4,5 = 675 ml nodig hebben verdeeld over het aantal keer voedingen dat je aanbiedt. Verdeel dit regelmatig over de dag.’

Reken uit wat je baby nodig heeft per voeding. Kijk naar je baby en of het bij hem past.

Een baby die te vaak grote porties krijgt kan erg onrustig worden, waarbij de kans op darmkrampjes en spugen toeneemt.

Heb je twijfels over de voeding van je baby. De babyconsulent denkt graag met jullie mee!