Baby’s huilen niet voor niets

Babyconsulenten geloven niet in het ‘alleen’ laten huilen van je baby. Huilen (verschillende soorten) is communicatie van je baby om te vertellen wat hij of zij nodig heeft.  Soms is het heel duidelijk waarom je baby huilt, er is een vieze luier, honger of te warm of te koud. Wanneer je het ‘probleem’ oplost is je baby snel tevreden en stopt het huilen. 

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je baby huilt. Baby’s zijn enorm gevoelige wezentjes die veel oppikken uit de omgeving waar zij zijn. Als reactie op veel spanning, stress of ruzie in de nabije omgeving kan je baby ook gaan huilen. Hij of zij voelt de spanning maar kan daar zelf nog niet mee om gaan en heeft hulp nodig om dit  kwijt te raken.

Ook maken baby’s gedurende hun jonge leventje al heel veel mee wat lang niet allemaal prettig is. Een geboorte alleen al is een behoorlijk intense ervaring die verwerkt moet worden. Of het was een drukke dag waarop erg veel prikkels op je baby afkwamen. Daar kunnen je niks aan doen, het is ook onderdeel van het leven. Wat je wel zou kunnen doen is hier ruimte voor geven en begripvol op te reageren. Door middel van huilen kan je baby ‘vertellen’ hoe het voor hem of haar is geweest. Daarmee voelt hij of zij zich gehoord en gezien en kan daarna weer ontspannen. Je geeft daarmee een mooie boodschap aan je kindje, namelijk dat hij of zij mag zijn wie ze is en leert dat ze gevoelens mogen uitdrukken in plaats van wegdrukken.

Een babyconsulent kan je helpen het huilen van je baby te begrijpen. Zij kunnen je de Dunstan babytaal leren of begeleiden wanneer het huilen een grote impact op jullie gezin heeft. 

Neem gerust contact op met een babyconsulent bij jou in de buurt