Co-sleeper

Een co-sleeper is een bedje die aan het bed van ouders vast zit waar de baby op zijn eigen matrasje ligt en onder zijn eigen dekentje. Het bedje is bevestigd aan het ouders zodat de baby er niet tussen kan vallen. Een baby kan ook in zijn eigen wiegje/ ledikantje naast het bed van ouders slapen.

Waarom een co-sleeper?

Het is prettig om je baby de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te laten slapen. Zo kan je je kindje goed in de gaten houden, hoor je hem snel als er wat is en kan je hem direct voeden als hij honger heeft. Leg je baby wel in een eigen ledikantje. Het ouderlijk bed is namelijk geen veilige slaapplek voor hem; er liggen grote kussens, dekbedden en twee grote kachels (jij en je partner). De kans op warmtestuwing en wiegendood is dan ook groter wanneer je baby bij je in bed slaapt.

Hoewel deskundigen verdeeld zijn over de co-sleeper, is hij veiliger dan het ouderlijk bed, omdat je baby een eigen slaapoppervlak heeft. Bovendien ligt je baby dan ook dichtbij en kan je hem snel troosten, voeden of gewoon even aanraken, doordat je één zijkant makkelijk kan laten zakken. Je hoeft je bed er dus niet voor uit.

Tips voor de co-sleeper

De co-sleeper is een relatief nieuw product, waardoor er nog geen specifieke veiligheidseisen voor bestaan. Het aanschuifbedje moet in ieder geval voldoen aan de veiligheidseisen van een normaal ledikant. Verder kan je op de volgende punten letten:

Verstelbaar

Het bedje moet verstelbaar zijn, zodat er geen hoogteverschil is tussen jouw matras en dat van je baby.

Bevestigen 

Een co-sleeper moet goed bevestigd kunnen worden aan je eigen bed, zodat hij niet kan verschuiven. Ook voorkom je zo dat er een spleet ontstaat waar je baby in kan vallen. Als je een co-sleeper gaat kopen, controleer dan goed of het bevestigingsmechanisme geschikt is voor jouw bed. Check daarnaast regelmatig of de co-sleeper nog stevig aan jouw bed vastzit.

Opklapbare zijde

Alle zijden moeten volledig omhoog kunnen. Als je zelf gaat slapen of als je baby alleen in de kamer is, mag de variabele zijde namelijk niet open staan. Zo voorkom je dat je baby in het grote bed rolt of dat je dekbed in zijn co-sleeper terechtkomt. Klap de variabele zijde dus alleen omlaag als je borstvoeding wilt geven, je baby wilt troosten of even wilt knuffelen. Staat de co-sleeper los? Houd alle zijdes dan altijd omhoog.

Geen hoofdbeschermers

Bevestig géén hoofdbeschermers aan de zijkanten van het bedje. Ze kunnen voor verstikkingsgevaar zorgen als je baby er met zijn gezichtje tegenaan ligt.

Maximumleeftijd

Vaak zijn co-sleepers iets lager dan normale bedjes. Houd dus altijd de door de fabrikant aanbevolen maximumleeftijd aan. Neem ook een hoger bedje als je baby rechtop of op zijn knietjes kan zitten.