Hoe word ik babyconsulent?

Om je te kunnen inschrijven voor de opleiding tot babyconsulent ® dien je te voldoen aan de volgende verplichte toelatingseisen:

 • HBO werk en denkniveau en een verpleegkundige vooropleiding inclusief BIG-registratie.
 • Een verpleegkundige vervolgopleiding op het aandachtsgebied ouder – kindzorg (SVK, O&G of post-HBO Ouder en kindzorg).
 • Docentenopleiding babymassage met goed gevolg afgerond. ¹
 • Ruime ( > 1 jaar) en recente ervaring in de ouder en kindzorg van baby’s van 0 tot 12 maanden.
 • Lidmaatschap V&VN Kinderverpleegkunde.
 • Goede tot uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.
 • Goede computervaardigheden.

Wat houdt de opleiding tot babyconsulent in?

De opleiding tot babyconsulent bestaat uit vijf lesdagen met daarbij thuiswerkopdrachten. De totale studiebelasting ligt rond de 100-120 uur. Je wordt intensief geschoold op het gebied van individuele babybegeleiding. Onderwerpen die aan bod komen zijn voeding en opvoeding, ouderschapscoaching, inbakeren, draagdoeken, basisbevestigend dragen, aromazorg, Dunstan babytaal en werken met beelden. Een deel van de opleiding wordt gekoppeld aan een aantal thema’s die een belangrijke rol spelen in het eerste levensjaar van het kind. Er vindt echter – naast vakinhoudelijke kennis – ook informatie-overdracht plaats over het opzetten van een eigen praktijk, hoe je aan jouw PR kunt werken en hoe kun je een consult kunt vormgeven. Na het volgen van de opleiding ben je expert op het gebied van baby’s van 0 tot 12 maanden en ben je in staat om zelfstandig vanuit jouw eigen praktijk individuele en professionele begeleiding te bieden aan ouder en kind.

Aansluiting Babyconsulenten Nederland

Na het behalen van je opleiding heten we jou – indien je voldoet aan de overige functievoorwaarden – graag van harte welkom bij de Vereniging van Verpleegkundig Babyconsulenten Nederland. Aansluiting bij de VVBCN bied je de volgende voordelen:

 • Je mag de titel deBabyconsulent ® gebruiken op jouw website, folders etc.
 • Je mag gebruik maken van alle formulieren, logo’s en PR-materialen van VVBCN.
 • Je hebt toegang tot de intervisiegroep van alle babyconsulenten, om kennis en kunde te delen en te werken aan je deskundigheidsbevordering.
 • Je krijgt de mogelijkheid om je te profileren op de website van VVBCN zodat je vindbaar wordt voor ouders en professionals.
 • De vereniging behartigt jouw belangen richting andere professionals in de zorg en zorgverzekeraars etc.
 • Je profiteert van vele voordelen en korting die de vereniging voor de aangesloten leden regelt, zoals korting op cursussen, vakbladen en producten.

De opleiding

2024

6 en 7 september
4 en 5 oktober
18 oktober

Aanvang lesdagen
De lesdagen beginnen om 9.00 uur en eindigen tussen 17 – 18 uur. We verwachten van onze cursisten dat zij elke lesdag tot 18.00 uur beschikbaar zijn.

Locatie

Apeldoorn

Studiebelasting

Onderschat de studiebelasting die aan deze opleiding verbonden is niet! Het zijn slechts vijf lesdagen, maar de thuiswerkopdrachten en de omvangrijke eindopdracht vergen veel tijd. Het is raadzaam om tijdens de opleiding je agenda zo leeg mogelijk te houden.

 Kosten opleiding en aansluiting

De opleiding vraagt een investering van €995,-. Tijdens de cursusdagen wordt er gezorgd voor koffie, thee en een versnapering. De lunch dient zelf mee genomen te worden.

Dit bedrag is inclusief syllabus en een materialenpakket ter waarde van €150,- waarmee je direct aan de slag kunt.

Tevens is in dit bedrag de Basisopleiding Dunstan Babytaal opgenomen (normale prijs: €250,-)

Voor het gebruik van de titel deBabyconsulent® en lidmaatschap van de Vereniging van Verpleegkundig Babyconsulenten Nederland (VVBCN) betaal je jaarlijks €150,- licentiekosten. Dit is inclusief de kosten van twee tot drie intervisiedagen.

Om jaarlijks je licentie en lidmaatschap van de vereniging te behouden word je verplicht tot het volgen van minimaal 1 intervisie- of bijscholingsdag per jaar. Meer mag natuurlijk altijd.

Meer informatie of opgeven? Stuur een e-mail naar saskia@babyinbalans.nl