Flessen en spenen

Er is ontzettend veel keus in flessen en spenen. 

Fles

Er zijn flessen met een brede hals en met een smalle hals. Een brede hals fles lijkt meer op een borst  maar het is wel belangrijk dat je baby de lipjes er mooi omheen kan krullen.

Wil je borstvoeding en fles combineren? Dan kan een brede hals fles een goede keuze zijn. Maar kijk hierbij wel goed wat je baby aankan. Je kunt zien dat je baby moeite heeft met een fles doordat er voeding langs de mondhoeken sijpelt. Mogelijk dat je baby ook moeite heeft met het vacuüm houden van de flesspeen in zijn mond. Soms met verslikken of hoesten tot gevolg. In deze gevallen kun je het beste overgaan op een smalle hals fles. Op deze manier kan je baby beter vacuüm houden en hapt het minder lucht aan.

Om te voorkomen dat baby’s lucht aanzuigen wat weer kan leiden tot spugen of darmkrampjes zijn er fabrikanten die een anti koliek systeem aan hun flessen hebben toegevoegd (koliek is een ander woord voor krampjes) Met zo’n systeem heeft de fles de mogelijkheid om tijdens het zuigen te ontluchten. Sommige van deze flessen hebben het systeem in de bodem van de fles, anderen hebben het verwerkt in de speen of zichtbaar in de fles. 

Speen

Wanneer je een fles hebt gekozen is het ook nog goed om naar de speen te kijken. Na de geboorte is het belangrijk dat je de juiste, kleinste speen hebt. De meeste merken starten met een speen vanaf geboorte, een enkele keer met een prematuren speen (P). Als je kindje groeit, groter en sterker wordt kun je de speen aanpassen aan de leeftijd. 

Er zijn 2 vormen spenen. De ronde flesspeen heeft het meeste weg van een tepel en de dental speen die speciaal is ontwikkeld voor baby’s met een sterke zuigkracht. Deze baby’s hebben weinig geduld, verslikken zich vaak en zijn snel klaar met drinken. De dental speen heeft afgeplatte kant met een gaatje aan de bovenkant. Bij het zuigen wordt de voeding beter verspreid in de mondholte en de baby krijgt meer tijd om te slikken en te ademen.

3-standen spenen

Spenen met een 1-2-3 notering zijn voor baby’s vanaf drie maanden oud. Met deze speen kun je zowel dunne als verdikte voeding geven. Het getal onder de neus van je baby is het getal waarmee je voedt. Bij de drie standen speen geldt hoe hoger het getal, hoe groter het gat en dus hoe sneller de voeding stroomt. Maak zelf geen groter gat in de speen maar koop een grotere. 

Schoonmaken en uitkoken van flessen en spenen

Spoel direct na het voeden de volledige fles met koud water om. Maak de fles een keer per dag schoon in een sopje met heet water en maak schoon met een speciale flessenborstel en spoel na of was de fles in de vaatwasser op 55 °C. Je kunt de fles of flesonderdelen ook dagelijks uitkoken. Dit is per fles verschillend wat aangeraden of juist afgeraden wordt.

Controleer de fles regelmatig op beschadiging. Belangrijk is om de speen of fles tijdig te vervangen. 

Tot slot: Als je een nieuwe speen of fles probeert doe dit dan een aantal dagen achter elkaar zodat je baby hieraan kan wennen. 

Ga je een fles combineren met borstvoeding start bij voorkeur met de fles als de borstvoeding goed op gang is. Daarna minimaal 1 keer per week oefenen met de fles.

Kijk goed of de aangeboden voeding per fles nog past bij je baby. Gaat alles goed, ga zo door! 

Tip hierbij: Doe de 1-3-6-9 check

Is je baby 1,3,6,9 maanden oud? Vraag jezelf dan af, of de flessenspeen waarmee je voedt nog steeds de juiste is.

Heb je twijfels? De babyconsulent denkt graag met je mee!