Wat is een babyconsulent?

Een babyconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige. Zij heeft ruime ervaring in de ouder- en kindzorg en is opgeleid om ouders te kunnen coachen en op allerlei gebieden ondersteuning te bieden. De babyconsulenten die bij Babyconsulenten Nederland zijn aangesloten onderscheiden zich door hun opleidingsniveau en ervaring.
Let daarom op het keurmerk deBabyconsulent®!

De babyconsulenten van Nederland hebben zich verenigd in de Vereniging van Verpleegkundig Babyconsulenten Nederland (VVBCN). Zij onderschrijven de visie van VVBCN en geven deze op eigen wijze vorm vanuit een particuliere praktijk of binnen een ziekenhuis/instelling. Babyconsulenten onderhouden continu hun deskundigheid. Vanuit de vereniging wordt drie keer per jaar een scholings-/intervisiedag georganiseerd.

Hoe werkt een babyconsulent?

Een babyconsulent stemt haar begeleiding af op de kennis, ervaring en draagkracht van jou, als ouder. Een babyconsulent leert jou de lichaamstaal van jouw baby beter te begrijpen. Zij reikt jou handvatten aan om het welzijn van jouw baby te bevorderen en je meer vertrouwd te voelen in het ouderschap.

Een babyconsulent staat als professional náást jou. Samen met jouw betrokkenheid als ouder zorgt zij ervoor dat jullie als gezin weer beter in balans komen en een fijn ritme vinden met elkaar.

Op o.a. de volgende vragen kun je een antwoord verwachten:

  • Laten huilen of niet? (hét vraagstuk van heel veel ouders!)
  • Kan mijn baby honger hebben?
  • Waarom wil mijn baby niet slapen?
  • Wat kan ik doen aan darmkrampjes?
  • Welke voeding heeft mijn baby nodig?
  • Hoe zorg ik dat mijn baby goed gehecht raakt?
  • Hoe kan ik mijn baby het beste dragen, baden en verzorgen?
  • Hoe krijgen wij een fijn ritme samen?
  • Hoe behoud ik energie om voor mijn kind(eren) te zorgen en mezelf ook goed te voelen?

Een babyconsulent biedt begeleiding bij jou thuis (dmv een babyconsult), eventueel in haar praktijk, telefonisch of via e-mail. Je kunt aangeven waar jouw voorkeur naar uit gaat. Zoek een babyconsulent bij jou in de buurt of kijk welke jou het meeste aanspreekt.

Wat kost een babyconsulent?

Hulp bij problemen met baby-huilbaby-inbakeren

Iedere babyconsulent rekent een eigen uurtarief en reiskosten. Veel babyconsulenten werken met pakketten. Bekijk op de website van de babyconsulent van jouw keuze wat haar mogelijkheden en tarieven zijn.

Informeer bij jouw zorgverzekeraar of zij (een deel van) de kosten vergoeden. Een verzekeraar zal altijd vragen naar een AGB-code, deze code staat vermeld op de website van de babyconsulent.