Voedingshouding

De beste houding voor je baby tijdens het voeden is rechtop. Houdt daarbij de fles horizontaal voor het gezicht van je baby. Op deze manier heeft het de juiste flow. 

Het is daarnaast belangrijk dat je baby de lipjes goed rond de speen kan krullen

Zorg er altijd voor dat je rustig de tijd kunt nemen. Voel aan of je lekker kunt zitten met goede ondersteuning voor je baby.

Er zijn verschillende voedingshoudingen:

Wiegehouding

Je neemt je baby op je arm ter hoogte van de borst. Dit is vaak een handige houding om mee te beginnen als je baby net geboren is of wanneer je voor het eerst de fles gaat geven.

Voeden in zijligging 

Bovenstaande kan voor sommige baby’s nog te inspannend zijn en heb je van je kraamverzorgende en/of ziekenhuis geleerd om te voeden volgens de ´early feeding skills´. Je baby ligt tijdens het voeden dan op je schoot op de zij. Hierbij liggen de billen tegen je buik aan. Je biedt ook hier het flesje horizontaal aan en houdt het speentje gevuld.

Bepaal de juiste flow. Hiermee verstaan we het tempo waarop de voeding uit de fles komt. Soms gaat dit wat snel en kun je de fles kantelen in de wangzak en heeft je baby even een slik en adempauze. Deze methode kan je baby ook fijn vinden als het wat last heeft van bijvoorbeeld een verkoudheid.

Schwester Liselottehouding

Je baby ligt bij deze houding met zijn/haar rug op jouw bovenbenen met de billen tegen jouw buik aan. Een krukje kan onder je voeten kan hierbij fijn zijn omdat je knieën hoger moeten zijn dan je bekken.

Laat je baby nooit alleen met een voeding. Ook al kan hij zelf de fles vasthouden de kans op verslikken is altijd aanwezig en je baby kan dit nog niet zelf oplossen. Bovendien heb je met voeden ook meteen huid op huidcontact wat weer fijn is voor jullie band en leer je snel de lichaamstaal van je baby. 

De babyconsulent kan jullie helpen bij het kiezen van de juiste voedingshouding.