Een baby is een klein mensje, met een eigen karakter, met eigen wensen en eigen behoeften. Het is nog een hele kunst om uit te vinden hoe jouw baby in elkaar zit, en wat wel en wat niet voor je baby werkt.
Tenslotte is geen enkele baby hetzelfde, net zoals alle mensen niet hetzelfde zijn.
Toch zijn er een aantal universele behoeften die iedere baby heeft.
Deze universele behoeften zijn:
- veel huid-op-huid contact
- hechting met zijn vader en moeder
- gedragen worden
- de nabijheid van ouders ervaren
- dat er gereageerd wordt op zijn huilen
- het gevoel dat hij begrepen word
- voldoende slaap
- bescherming bij overprikkeling
- voorspelbaarheid
- oogcontact
Het is goed te begrijpen én heerlijk om te doen, dat je baby veel wil knuffelen en in jouw nabijheid wil zijn. Tenslotte is je baby klein en volledig afhankelijk van jou. Het is fijn en moeilijk tegelijk, om samen te leren wat je baby bedoelt wanneer het huilt. Want heeft je baby misschien een schone luier nodig, heeft je baby honger of buikkrampen of wil je baby bij jou uithuilen om alle prikkels te verwerken van die dag. Het leren van lichaamstaal en de Dunstan babytaal is een goed hulpmiddel om de huiltjes van je baby te herkennen.
Door tegemoet te komen aan deze basis behoeften creëer je een veilige wereld voor je baby. Je baby leert dat bij het aangeven van wat hij nodig heeft, hij geholpen wordt. En als je kleintje zich veilig en gehoord voelt, heeft je baby de rust en ruimte om te ontwikkelen, te leren en te groeien.
Wat heeft je baby nog meer nodig?
Het is voor je baby heel fijn als er een vaste routine (voorspelbaarheid) is wat steeds weer terugkomt. Hierdoor weet je baby wat er gaat gebeuren en hoeft je baby niet steeds alert zijn, maar kan je kleintje ontspannen, omdat hij weet wat er gaat gebeuren en wat er van hem verwacht wordt.
Een vast routine is bijvoorbeeld:
slapen – voeden – knuffelen/spelen – slapen – voeden etc.
Je hoeft je hierbij niet aan vaste tijden te houden, maar hou je wel steeds aan dezelfde volgorde. Handel ook zoveel mogelijk op dezelfde manier. Houd een vaste gewoonte aan bij het verschonen, badderen etcetera van je baby. En let goed op de slaapsignalen van je kleintje. Ontwikkel met je partner samen een vast bedritueel, zodat je allebei je baby op dezelfde manier naar bed brengt. Zo weet je baby op een gegeven moment dat het tijd is om te slapen, en kan je baby zich hier al, tijdens het ritueel, op voorbereiden.
Je baby vindt het daarnaast fijn als je tegen hem praat. Vertel je baby wat je gaat doen, wat je doet, en waarom je het doet. Je kleintje begrijpt in het begin je woorden niet, maar hoort wel je intentie. En hoe mooi is het voor je baby, om de stem van moeder of vader te horen. Een geluid die je baby al kent van de tijd dat de kleine bij je in de buik zat. Geef je baby ook de tijd om jouw woorden in zich op te nemen en te verwerken.
Het is heel belangrijk om je tempo te vertragen. Probeer alle handelingen langzamer te doen dan anders. Ons tempo ligt vaak veel te hoog voor onze kleintjes. Zo snel, dat ze het tempo niet bij kunnen benen, hierdoor niet begrijpen wat er gebeurt, met onrust en frustratie tot gevolg.
Probeer daarnaast je baby te volgen in alle initiatieven, volg de interesses en het tempo van je baby. Kijk naar wat je baby jou wil vertellen met alle gebaartjes, fronsjes, lachjes en huiltjes. Let op waar je baby naar kijkt en benoem dit. Zo deel je de interesse van je baby en voelt je baby zich gehoord.
Sommige baby’s zijn erg prikkelgevoelig en hebben behoefte aan rust en duidelijkheid. Door bovenstaande toe te passen kom je al een heel eind tegemoet aan de behoeften van een prikkelgevoelige baby.
Overlaad daarnaast je baby niet met veel speelgoed. De eerste drie maanden kan een mobieltje boven je kleintje al te veel prikkels geven. Leg aan iedere kant van je baby een speelgoedje. Dat is meer dan voldoende voor je kleintje. Tenslotte ben jij het mooiste speelgoed. Luisteren naar je stem, je voelen, horen en kijken naar je gezicht en je handen is het liefste wat je baby doet.
Laat je baby niet van hand op hand gaan als er visite is of als je op bezoek gaat. Al die verschillende handen, geuren en stemmen is vaak teveel voor je kleintje. Je baby wil op dat soort momenten veilig bij jou zijn, en van daaruit nieuwe ervaringen opdoen. En soms is dat al te veel voor sommige baby’s.
Leer vooral je baby goed kennen. Wat zijn de behoeften vanjouw kleintje. Wat werkt wel en wat niet. Leer door ervaringen. En is het een keer teveel voor je baby geweest laat je kleintje dan veilig bij jou tot rust komen. Dat kan gepaard gaan met huilen. Laat je baby dan huilen, luister naar je kleintje en vertel je baby dat je begrijpt dat het vandaag wat teveel is geweest. Op dat moment heeft je baby vooral jouw rust en je luisterend oor nodig.
Je leven wordt waarschijnlijk door de komst van je baby totaal overhoop gegooid en het voelt allemaal erg onwennig. Je baby vraagt om aanpassing, om je energie en vooral ook om je liefde. Op een geven moment gaat het makkelijker worden, vertrouwd voelen. Vergeet niet om te genieten, je baby blijft maar een korte tijd zo klein.