Verschillende vormen van huilen bij een baby

Huilen

Huilen is een manier die je baby gebruikt om te vertellen wat hij nodig heeft.  Soms is het heel duidelijk waarom je baby huilt, er is een vieze luier, hij heeft honger, of hij heeft het te warm / te koud. Wanneer je zijn behoefte vervult is je baby snel tevreden en stopt het huilen. 

Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je baby huilt. Baby’s zijn enorm gevoelige wezentjes die veel oppikken uit de omgeving waar zij zijn. Als reactie op veel spanning, stress of ruzie in de nabije omgeving kan je baby ook beginnen met huilen. De baby voelt de spanning mee maar kan daar zelf nog niet mee om gaan en heeft hulp nodig om dit een plekje te geven. 

Baby’s maken gedurende hun jonge leventje veel mee. Een geboorte alleen al is een behoorlijk intense ervaring die verwerkt moet worden. Of het was een drukke dag waarop erg veel prikkels op je baby afkwamen. Daar kun je niks aan doen, het is ook onderdeel van het leven. Wat je wel zou kunnen doen is hier ruimte voor geven en begripvol op te reageren. Door middel van huilen kan je baby ‘vertellen’ hoe het voor hem is geweest. Daarmee voelt hij zich gehoord en gezien en kan daarna weer ontspannen. Je geeft daarmee een mooie boodschap aan je baby, namelijk dat hij mag zijn wie hij is en leert dat ze gevoelens mogen uitdrukken in plaats van wegdrukken. 

Een babyconsulent kan je helpen het huilen van je baby te begrijpen. Zij kunnen je de Dunstan babytaal leren of begeleiden wanneer het huilen een grote impact op jullie gezin heeft. 

Verschillende vormen van huilen bij een baby.

Om te weten hoe je het beste je kind kunt troosten en helpen bij het huilen is het goed om te weten dat er verschillende vormen van huilen zijn bij je baby. De reden van het huilen hoeft dus zeker niet altijd dezelfde te zijn.

Verschillende vormen van huilen

Een baby huilt omdat hij eigenlijk iets wil aangeven/communiceren met je! Hieronder beschrijven we 3 verschillende vormen van huilen:

  1. Behoeftehuilen, hierbij gaat het om een actuele behoefte van je baby. Dus bijvoorbeeld honger of slaap, maar ook pijn of niet comfortabel liggen. Of het te koud of te warm hebben of last hebben van vieze luier. Ook bij eenzaamheid of angstige gevoelens kan je baby alarm slaan, er is dan een acute behoefte aan contact! 

Je ziet vaak dat als de behoefte is “vervuld”, je baby dan ook weer rustig wordt.

  • Herinneringshuilen/traumahuilen. Soms kun je als ouder het gevoel hebben dat je aan alle behoeften van je baby hebt voldaan, maar dat je baby dan toch nog veel kan blijven huilen. Dit kan huilen zijn om ervaringen uit het verleden, bijvoorbeeld een traumatische geboorte ervaring, een scheiding tussen ouder en kind direct na de geboorte, een ziekenhuisperiode na de geboorte, stressvolle gebeurtenis tijdens de zwangerschap, noem maar op! Je baby heeft het nodig om dit te verwerken en zal hierom dus huilen. Deze vorm van huilen is vaak langdurig en intens.
  • De laatste vorm van huilen, resonantiehuilen heeft te maken met de fijngevoelige antenne die baby’s van nature hebben. Zij voelen haarfijn emoties en gemoedstoestanden aan van degenen bij wie ze zijn en hier reageren ze dan op, ze zijn als een soort spiegel! Dus als er veel spanning en stress in het gezin is, zal je baby dit voelen als iets negatiefs en hierop reageren door te gaan huilen. Ook eigen onzekerheid of angsten (zelfs uit het verleden) van de ouder kan een oorzaak zijn, waarop je baby onrust en huilgedrag zal vertonen. Vanuit de natuur zal de baby zich willen hechten aan zijn omgeving, want dan zal hij veilig zijn, maar deze negatieve gevoelens kunnen dit in de weg staan. Het is daarom belangrijk dat als dit speelt of wanneer je dit bij jezelf of bij je partner bemerkt, dat je dit bespreekbaar maakt en erkent. Alleen dan kan je baby deze zorg ook loslaten.

Op het moment dat je door hebt waarom je baby huilt, kun je er vaak beter mee om gaan en geeft het ook handvatten om je baby hiermee te helpen.

Nog wat aanvullende tips van De Babyconsulent:

  • Laat je jonge baby nooit alleen huilen
  • Probeer zelf rustig te blijven en lukt dit niet vraag om hulp!