Huid-op-huidcontact en buidelen

Huid-op-huidcontact is een van de meest effectieve manieren om een baby in de eerste uren, maar vanzelfsprekend ook daarna, te helpen bij het wennen aan het leven buiten de buik. Negen maanden lang leefde jouw baby in de veiligheid en geborgenheid van jouw buik. Zodra hij geboren wordt, is ineens alles anders. Het is dus logisch dat dicht tegen jou aan de meest veilige en ideale plek is voor jouw baby om aan zijn nieuwe wereld te wennen.  Je baby zal zelf ook contact willen maken; kijkt naar je, reageert op je stem, zal proberen om uit de borst te drinken of gaat juist ontspannen en vredig slapen. Je baby zal minder stress ervaren, hoort je stem en ruikt je geur. Allemaal factoren die heel geruststellend zijn voor een baby. Corona heeft ons duidelijk gemaakt dat huidcontact noodzakelijk is voor het welzijn van de mens op alle leeftijden, maar hoe jonger je bent, des te meer levensnoodzakelijk het is. Het geeft je baby een gevoel van welkom zijn, aanvaard worden, zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Het vormt dan ook de basis voor een gezonde emotionele, sociale, verstandelijke en motorische ontwikkeling. Net zoals dat gebeurt bij babymassage bij je baby. Verder bevordert het contact het hechtingsproces en brengt jullie dichter bij elkaar. Dit is voor moeders maar zeker ook voor vaders. Vaders die veel huid-op-huidcontact hebben met hun baby ervaren minder stress en angst en communiceren beter met hun baby.

Voordelen van huid-op-huid contact:

  • Met huid-op-huid contact wordt de temperatuur van de baby gereguleerd. Jouw lichaam past zich automatisch aan door jouw baby op te warmen (of af te koelen) als dat nodig is. Dit contact stabiliseert ook de hartslag en het ademhalingspatroon van jouw baby, waardoor hij tot rust komt en minder stress zal ervaren: de hartslag en de ademhaling zijn stabieler en het zuurstofgehalte zal hoger zijn.
  • Het immuunsysteem ontwikkelt zich beter en jouw lichaam krijgt kans om nog meer antistoffen aan te maken en in de borstvoeding te stoppen.
  • Baby’s die veel huid-op-huidcontact krijgen zijn rustiger, ervaren minder stress en zijn beter gereguleerd.  Dit zorgt er weer voor dat baby’s ook beter kunnen slapen: slaap vraagt om regulatie.  Als je niet lichamelijk gereguleerd bent, val je lastiger in slaap en word je vaker wakker.
  • Het vergroot de slagingskans van borstvoeding. Huid-op-huidcontact versterkt de aanmaak van oxytocine, het “knuffelhormoon”, met als gevolg dat de toeschietreflex en melkproductie wordt gestimuleerd.                
  • Huidcontact maakt dat het brein zich veilig voelt, Door die prikkels ontstaan er verbindingen en basisstructuren in ons brein en dit bevordert de hersenontwikkeling van baby’s. De hersenen van een baby zijn nog niet volledig ontwikkeld bij de geboorte. Een baby wordt geboren met slechts 25% van het hersengewicht van een volwassene. Bovendien zijn er nog nauwelijks verbindingen tussen de hersencellen. Vooral in het eerste jaar groeit het prille brein explosief. Als de baby één jaar oud is heeft hij al 85% van zijn definitieve hersengewicht. Het merendeel van de verbindingen zijn dan ook al aangelegd. De hersenen zijn eigenlijk een spiegel van de enorme ontwikkeling die je een baby in dat eerste jaar ziet doormaken. Vroeger dacht men dat de hersenen zich ontwikkelen volgens een genetisch vastgelegd patroon. Tegenwoordig wordt steeds duidelijker dat die ontwikkeling een dynamisch proces is, dat wordt gestuurd door de ervaringen die baby’s opdoen. Bij positieve ervaringen zoals knuffelen, praten en lachen komen hormonen vrij die de ontwikkeling van de verbindingen bevorderen: Babyhersenen groeien door goed contact. Maar bij negatieve ervaringen komen andere hormonen vrij, de stresshormonen, die de hersenontwikkeling juist negatief kunnen beïnvloeden.
  • Ouders voelen meer zelfvertrouwen in hun nieuwe rol door dit huid-op-huidcontact.
  • Heeft een positieve invloed op de eerste duizend dagen van de ontwikkeling van een baby.

Huid-op-huidcontact vindt bij voorkeur in alle rust plaats direct na de geboorte als de omstandigheden het toelaten, bijvoorbeeld na een keizersnede. Als je baby te vroeg geboren is of ziek is en is opgenomen op de couveuse afdeling, is dit eerste contact niet altijd mogelijk. Het huid-op-huid contact kan dan vaak pas later plaatsvinden. Hoe meer prematuur een pasgeborene is, hoe minder veerkracht hij heeft en hoe meer huidcontact hij nodig heeft. Voor prematuren is het van levensbelang om zo snel mogelijk met huid-op-huid contact te beginnen. Dit noemen we buidelen of kangoeroezorg: de baby wordt, met alleen een luier aan, op je blote borst neergelegd. Dit kan zowel bij vader als bij moeder.