De ontlasting van een baby kan variëren afhankelijk van de leeftijd, voeding en gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te merken over de ontlasting van baby’s:
Meconium: Pasgeboren baby’s hebben meestal meconium als eerste ontlasting. Meconium is donkergroen tot zwart van kleur en heeft een taaie, plakkerige textuur.
Overgangsstadium: Na enkele dagen zal de ontlasting van een baby veranderen van meconium naar een lichtere, groenige kleur. Dit wordt vaak aangeduid als overgangsontlasting.
Borstvoedingsontlasting: Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben meestal ontlasting die geel tot mosterdkleurig is. Het kan een losse, waterige consistentie hebben. De ontlasting van borstgevoede baby’s kan frequent zijn, soms na elke voeding. Maar ook 1x in de 10 dagen.
Flesvoedingsontlasting: Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben meestal ontlasting die lichter van kleur is dan die van borstgevoede baby’s. Het kan een iets dikkere consistentie hebben. Baby’s die flesvoeding krijgen poepen gemiddeld 1x per dag.
Veranderingen met vast voedsel: Wanneer baby’s beginnen met het eten van vast voedsel, zal hun ontlasting veranderen in kleur en consistentie. Het kan vaster worden en de kleur kan variëren, afhankelijk van wat ze eten.
Let op veranderingen: Het is belangrijk om de ontlasting van je baby in de gaten te houden. Als je opmerkelijke veranderingen opmerkt, zoals bloed in de ontlasting, ernstige diarree of obstipatie, raadpleeg dan onmiddellijk een huisarts, want dit kunnen tekenen zijn van een gezondheidsprobleem.
Over het algemeen kan de ontlasting van baby’s variëren, maar het moet er niet ongewoon of abnormaal uitzien. Het is een goede gewoonte om de ontlasting van je baby te observeren om eventuele problemen tijdig op te merken. Als je je zorgen maakt over de ontlasting van je baby of je hebt hier vragen over, neem dan contact op met het consultatiebureau of huisarts voor advies. Ook de babyconsulent kan je hierbij helpen.