Mentale gezondheid

Hoe voel jij je?  Anders dan je had verwacht?  

Dit gaat over postnatale depressie, gevolgen van HELLP, vroeggeboorte, traumatische gebeurtenissen, verlieservaringen, verhuizingen, andere (verdrietige) gebeurtenissen… 

Je hoopt natuurlijk dat de zwangerschap, bevalling en kraamtijd goed verlopen en dat jullie je fijn voelen samen. Maar wat nou als dat niet zo is? Wat als je niet op die roze wolk zit? Als het van binnen niet goed met je gaat? Psychische problemen, oververmoeidheid, uitputting, somberheid, stress, zijn van invloed op de relatie met je baby én met je gezin. Daar kun je knap onzeker van worden en dan sta je op dun ijs. Vroegtijdig kenbaar maken en hulp zoeken is belangrijk.   

Voel jij je leeg, boos, verdrietig, zwaarmoedig, schuldig? Voelt het alsof je er niet voor je baby kunt zijn?  Dat kan een grote worsteling zijn. Ervaar jij dit en heb je behoefte erover te vertellen, je emoties te uiten, een luisterend oor? Ook hiervoor kun je een babyconsulent benaderen. Wij denken met je mee en overleggen met elkaar wat jij nodig hebt en kunnen ook doorverwijzen.

Alles verandert bij het krijgen van een baby, je leven staat op zijn kop, het is een indrukwekkende ervaring. Lichamelijk en emotioneel verandert er veel, bij de (aanstaande) moeder, maar ook bij de partner. Stress, angst, onzekerheid, depressieve gevoelens rondom zwangerschap en geboorte, het komt vaker voor dan je denkt. Je ziet het meestal niet aan de buitenkant, en niet iedereen praat er makkelijk over. Voel jij je ook anders?  

Iedere situatie is uniek

Hoe was je situatie voordat je zwanger werd? Heb je je hierop voor kunnen bereiden? Misschien heb je lang gewacht op de zwangerschap, is er een (moeilijk) traject aan vooraf gegaan? Of het tegenovergestelde: was het onverwacht? Misschien (nog) niet gewenst? Ben je alleenstaande moeder en kom je er alleen voor te staan? Krijg je een meerling en zie je daar tegenop? Heb je financiële problemen? Maak je je zorgen over je woonsituatie? Ben je nog erg jong? Hebben jullie een ziekenhuisopname achter de rug? Is je baby prematuur? Of was het een moeilijke bevalling? Of is hij/zij ziek geweest? Misschien ben je zelf ziek geweest? 

Je hebt het er misschien liever niet over. Misschien helpt het als je weet dat veel vrouwen problemen ervaren. Dat heeft impact op jezelf, op je gezin en je omgeving. De hormonen gieren door je lijf en je denkt te moeten voldoen aan allerlei verwachtingen. Van jezelf en van anderen.

Wat kan een babyconsulent voor jou doen?

Babyconsulenten weten wat het voor jou betekent. Wij hopen dat je vroeg aan de bel trekt als het even niet gaat. We kunnen je helpen oriënteren in wat jij nodig hebt en samen kijken welke hulp het beste bij je past. Dat kan een zorgprofessional zijn maar ook iemand uit jouw omgeving. Iemand die naast je gaat staan, een hand op je schouder legt, naar je luistert en aan jou vraagt wat jij nodig hebt.

Wanneer je je tijdens je zwangerschap niet goed voelt of niet voelt wat je zou willen voelen, niet blij bent en je je zorgen maakt, dan hopen we dat je dit tijdig aan je huisarts en/of verloskundige/gynaecoloog vertelt. Als dat moeilijk voor je is, denken we met je mee. Misschien heb je het al eerder meegemaakt? Wie zijn er op de hoogte van jullie situatie? Kom je in aanmerking voor ondersteuning vanuit ‘Stevig ouderschap’? Bezoek je wel of (nog) niet de POP-poli voor ondersteuning. Is er iemand anders bij wie je je vertrouwt en op je gemak voelt? 

Vaders/partners

Bovenstaande geldt overigens ook voor (aanstaande) vaders/partners. Iedereen heeft immers kwetsbare kanten. Wat doet het met jou als je een baby hebt (thuis of in het ziekenhuis) en het met je partner niet goed gaat? Hoe verdeel je dan je aandacht en wie is er voor jou? Zou je in contact willen komen met andere vaders? Heb je behoefte om het te delen?

De balans kan al snel verstoord raken als één van de twee ergens mee zit. En hoe kun je elkaar tot steun zijn? Een babyconsulent heeft ervaring met gezinnen die uit balans zijn.

Het belangrijkste is dat je er niet mee blijft rondlopen.

Je baby

Jouw/ jullie emoties zijn van invloed op je baby, zowel in de baarmoeder als na de geboorte. En iedere ouder wil het beste voor zij/haar baby. Wij helpen je (weer) in contact te komen en te blijven met je baby want deze verbinding is de basis voor een langdurig vaderschap en moederschap en die hoop je zo sterk mogelijk op te bouwen. Belangrijk: dit hoef je niet alleen te doen.

Wat jou kan helpen

  • Wees zacht, eerlijk en aardig voor jezelf.
  • Zorg voor jezelf, waar voel je je goed bij? Denk eens aan wandelen, lezen, muziek, kunst, alleen zijn, vrienden zien, wellness, massage.
  • Moedig familie en goede vrienden aan je goed in de gaten te houden. (ze kunnen veranderingen in jou herkennen voordat je het zelf doet) 
  • Accepteer hulp.
  • Komen psychische gezondheidsproblemen in de familie voor, vertel het aan de verloskundige/huisarts/andere hulpverlener, zodat diegene je de ondersteuning kan bieden die je nodig hebt.
  • Vertel het aan iemand die je vertrouwt.
  • Wees niet bang om hulp te vragen.
  • Zoek naar lotgenotencontacten, dat kan een groot verschil maken en je doen beseffen dat je niet de enige bent.