Steeds meer mensen kiezen weer voor het dragen van hun baby. Maar dragen is niet iets nieuws. Vroeger werd er alleen maar gedragen tot het moment dat een Engelse architect in 1733 de eerste kinderwagen ontwierp.
De eerste draagdoek zou 2,2 miljoen jaar geleden zijn uitgevonden. Voor die tijd hield de vrouw haar baby vast en kon daardoor niet werken of zich verweren in hun zoektocht naar voedsel. Door een draagdoek te gebruiken, konden moeders werken en zich verweren.
Omdat de baby’s dichtbij hun moeder waren, groeiden ze beter en konden ze elk moment van de dag gevoed worden. Omdat moedermelk zo samengesteld is dat het licht verteerbaar is moet er vaak gevoed worden en is het dus handig als je je baby dichtbij je droeg.. Door de vele koolhydraten die borstvoeding bevat draagt het bij aan een snelle hersenontwikkeling. Dat is ook meteen de reden waarom baby’s het nodig hebben om regelmatig te drinken.
Baby’s zijn van nature ingesteld op continu lichaamscontact en frequente voedingsmomenten. In onze huidige maatschappij zijn we ons niet meer (of minder) bewust van alle voordelen van het lichaamscontact. Dragen is een manier waarop je tegemoet komt aan de basisbehoefte van het je baby, aan het hebben van (veel) lichaamscontact.
Een baby wordt na de geboorte vaak aangekleed en in een bed gelegd. Een baby heeft een natuurlijke ”huidhonger” en heeft zijn ouder/verzorger juist in het begin heel erg hard nodig! Huidhonger is een primaire levensbehoefte. Maandenlang is hij door jouw bewegingen in slaap gewiegd in de baarmoeder en heeft hij jouw stem en hartslag gehoord. Na de bevalling is die ”verbinding” ineens weg en voelt hij zich hulpeloos.
Door te dragen geef je hem dat geborgen gevoel weer terug. Je bewegingen voelen hetzelfde aan als in de baarmoeder, hij ligt met zijn hoofdje ter hoogte van je hart en je kunt je baby met je stem geruststellen. Je baby voelt zich veilig en kan zich ontspannen, wat een hoop voordelen met zich meebrengt.
Voordelen van dragen
- Je baby voelt zich veilig en ontspannen (door het vrijkomen van oxytocine) wat de hechting ten goede komt
- Je kunt sensitief inspelen op bijv. hongersignalen die je baby laat zien.
- De vitale functies (hartslag, ademhaling, zuurstofopname, temperatuur en glucosewaarde in het bloed) worden bij dragen optimaal. Dit zie je o.a. heel mooi terug bij baby’s die opgenomen zijn in het ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat ze te vroeg geboren zijn, ziek geboren worden of extra ondersteuning net na de bevalling nodig hebben.
- Bij gezonde baby’s zijn die voordelen er uiteraard net zo goed!
- Er ontstaan goede en meer hersenverbindingen door het dragen wat de hersenontwikkeling ten goede komt.
- Dragen speelt een positieve rol in de motorische ontwikkeling, denk aan een goede hoofd-romp balans doordat de baby steeds licht moeten compenseren door de bewegingen die zijn moeder maakt, de positie van rug en benen tijdens het dragen traint de spieren die zitten mogelijk maken
- Ongemak van darmkrampjes wordt verminderd, o.a. doordat de buik van de baby tegen het lichaam van de moeder zit en hierdoor een natuurlijke massage krijgt wat ongemak van deze krampjes verhelpt. Zowel door de lichaamswarmte van je baby als van degene die draagt én de bewegingen tijdens het dragen geeft het positief effect op de krampjes.
- De typische spreid-hurkpositie in de draagdoek of draagzak (mits gedragen met een goede ergonomische techniek!) zorgt er ook voor de baby met zijn knietjes de plekken in de buik masseert waar de lucht zich het meeste ophoopt
- Omdat je baby rechtop zit kan maaginhoud minder makkelijk omhoog komen (reflux.
- De spreid-hurkhouding die de baby tijdens dragen aanneemt bevordert een optimale rijping (ontwikkeling) van het heupgewricht.
- Een leuke bijkomstigheid van dragen is dat je je handen vrij hebt voor andere dingen, zoals andere kinderen in het gezin aandacht geven, de hond uitlaten en de was opvouwen om maar enkele voorbeelden te noemen.
- De baby kan zich terugtrekken door het hoofdje tegen moeder te leggen, om minder prikkels te krijgen.
- Minder huilen.
- Beter en dieper slapen.
Dragen en buidelen van een prematuur geboren baby.
Een op de 10 zwangerschappen eindigt in een premature bevalling. Men spreekt van een prematuur geboren baby als de baby geboren is met een zwangerschapsduur < 37 weken. Extreem prematuur geboren baby’s worden geboren bij een zwangerschapsduur < 32 weken. Deze extreem premature bevallingen vinden meestal plaats in een gespecialiseerd centrum.
Je leven krijgt een heel andere wending als je prematuur bevalt. Je baby is feitelijk “nog niet af” en heeft voor allerlei lichaamsfuncties misschien wel ondersteuning nodig. Te denken valt aan een couveuse, infuus, sondevoeding en ondersteuning voor de ademhaling. Stukje bij beetje worden deze dingen weer afgebouwd tot de dag dat je baby het zelf kan. Maar al deze dingen hebben tijd nodig en met hele kleine stapjes wordt er vooruitgang geboekt. Soms is er ook een mindere dag en levert je baby een klein stapje in. Om je baby in dit alles te ondersteunen stimuleren ziekenhuizen buidelen.
Buidelen heeft heel veel voordelen voor je premature baby:
- De ademhaling en hartslag worden beter gereguleerd, waardoor er minder bradycardiën (trage hartslag) optreden, er minder apneu’s (het stoppen met ademen) zijn en er minder saturatiedips (zuurstofwaardedips in het bloed) zijn.
- De temperatuur van de baby wordt beter gereguleerd. Hierdoor verbruikt je baby minder energie om zich op temperatuur te houden, zodat hij die energie in het groeien kan steken.
- Er is sprake van een betere hersenontwikkeling, doordat de verbindingen optimaler tot stand komen dan wanneer je baby veel stress ervaart.
- Het stimuleert de productie van moedermelk. (wat licht verteerbaar is en daardoor beter voor de darmen van de premature baby)
- Er ontstaat een betere hechting met je baby. (zeker nu de zwangerschap abrupt beëindigd of geëindigd is kun je er wel fysiek voor hem zijn)
- Prematuur geboren baby’s hebben een kortere couveuse- en opnametijd als er veel gebuideld wordt.
- Doordat een premature baby nog niet voldoende spierkracht heeft om zich comfortabel te bewegen of in een comfortabele houding te liggen is buidelen heel goed. Je baby voelt de steun van de buideltop/doek en wordt in een gebogen houding gepositioneerd bij het buidelen. Deze houding (net zoals in de baarmoeder) stimuleert en versterkt de spieren van je baby.
Als je in het ziekenhuis gebuideld hebt met je prematuur geboren baby, dan kun je het buidelen bij ontslag nog steeds thuis voortzetten door bijvoorbeeld nog huid op huid te buidelen op een voor jullie rustig moment van de dag.
Een andere optie is om je kindje te gaan dragen, want ook dan zijn de voordelen nog steeds aanwezig en het is heel goed voor je kindje! Het stimuleert de hersenenontwikkeling en het evenwichtsorgaan door jouw bewegingen, een stukje ontwikkeling wat gemist is door de premature geboorte. (zie verder de positieve punten van dragen in tekst boven aan deze pagina)
Er bestaan speciale draagconsulenten die jou kunnen ondersteunen bij het dragen van je baby.
Een draagconsulent is een professional die speciaal geschoold is om jou te leren je baby veilig en comfortabel te dragen. Dragen heeft een positieve invloed op de eerste duizend dagen van de ontwikkeling van een baby.
Goed te weten: Het dragen van een prematuur geboren baby vraagt extra aandacht en specifieke ondersteuning op de juiste manier!
Het is daarom aan te raden je goed te laten adviseren, bijvoorbeeld door een ervaren en geschoolde draagconsulente, liefst gespecialiseerd in het dragen van prematuur geboren baby’s.
Deze draagconsulent kan meekijken welke draagdoek of welk draagsysteem geschikt is voor jou en je baby.
Een aantal verpleegkundige babyconsulenten hebben een extra scholing gehad en is ook draagconsulent. Daarnaast kun je op de site van VDC Nederland kijken, voor een gecertificeerd draagdoekconsulente bij jou in de buurt: www.verenigingvandraagdoekconsulenten.nl