De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen verwijst naar de periode van voor de bevruchting tot het tweede levensjaar van een baby. Deze periode is belangrijk voor de ontwikkeling van de baby en heeft veel invloed op de gezondheid, groei en hoe de baby zich voelt. De blauwdruk voor het zelfbeeld en het beeld van de wereld om je heen wordt gelegd.

Deze eerste 1000 dagen omvatten:

De periode vlak voor de bevruchting

Hoe voelt een moeder zich en in welke omgeving bevind zij zich. Voelt ze zich veilig en geliefd of is er veel angst en paniek. Dit kan allemaal invloed hebben op de bevruchting die nog plaats moet vinden. 

De zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vindt de ontwikkeling van organen en weefsels plaats. Dit gebeurt maar 1 keer. Je kunt immers tijdens je leven niet ineens een nieuw hart of nieuwe longen maken. De voedingstoffen en bouwstoffen die in deze fase aanwezig zijn worden gebruikt om dit zo goed mogelijk te laten gebeuren. 

De eerste 2 jaar

Tijdens deze periode ontwikkelen de hersenen van het kind zich in een zeer snel tempo, 80% van de verbindingen in de hersenen worden aangelegd in de eerste 1000 dagen.  De voeding en stimulatie die de baby krijgt hebben invloed op de ontwikkeling, gezondheid en andere vaardigheden. 

Baby’s zijn zich bewust wat er met hen gebeurt in deze eerste 1000 dagen. Ervaringen worden opgeslagen in het celgeheugen. Het is belangrijk om te erkennen dat baby’s dit bewustzijn hebben en ervaringen kunnen onthouden en meenemen hun leven in. Wanneer ouders zich hier bewust van zijn, wordt het makkelijker om goed te reageren op signalen (lichaamstaal) die de baby laten zien en op wat de baby nodig heeft. 

Oftewel er gebeurt heel veel tijdens die eerste 1000 dagen!

De baby verandert van 1 enkele cel in een compleet mensje, alle organen worden aangelegd, de afweer wordt opgebouwd. De baby leert zich te hechten aan anderen, leert eten en drinken, kruipen, staan, lopen en praten. En dat allemaal voor de tweede verjaardag!

De babyconsulent is specialist op het gebied van de eerste 1000 dagen en hoe je die zo positief mogelijk kunt beïnvloeden!