Slapen

Slapen een belangrijk hoofdstuk in het leven van een baby en ouders. Wat is een gezond slaappatroon, hoeveel slaapt een baby eigenlijk en kan mijn baby zelfstandig in slaap vallen. Allerbelangrijkste hierin is te weten dat slaap heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.

Een pasgeborene heeft nog geen dag en nachtritme, het 24 uurs ritme zoals wij dat hebben moet langzaam ontstaan. Dit kan je baby gedurende de eerste weken aan leren door overdag te voeden, slapen bij daglicht en in de nacht het donker te houden. Misschien fijn om te weten dat een baby vanaf zes maanden een beetje kan beginnen met doorslapen. Wakker worden in de nacht hoeft niet altijd te betekenen dat het voeding nodig heeft als je baby rond zes maanden is, ze hebben ook nabijheid van ouders nodig. Als ze wakker worden vinden ze het fijn even te ervaren dat één van de ouders aanwezig is.   

Een pasgeborene heeft nog heel veel behoefte aan nabijheid. Slapen op de buik van papa en mama voelt voor je baby heel veilig en vertrouwd. Als je baby hierbij makkelijk in slaap valt kan je jouw baby de eerste weken veel in een draagdoek dragen. ‘s Nachts is het niet veilig om je baby op je buik te laten slapen en moet hij in een co-sleeper of eigen bedje liggen.

Doorslapen? Slaapt jouw baby al door? Een veel gestelde vraag onder ouders. Laten we deze verwarring even weghalen: een pasgeborene heeft ‘s nachts voeding nodig en het is afhankelijk van groei (gewichtstoename) en leeftijd van je baby of hij een voeding over kan slaan in de nacht. Het overslaan van de voeding is vaak vanaf acht weken. Geen baby is hetzelfde, kijk naar wat jouw baby nodig heeft. Je baby heeft in het begin overdag elke 3 uur voeding nodig, naarmate de baby ouder en zwaarder wordt komt er 4 uur tussen de voedingen.

Vind je dit lastig of loop je tegen het slapen aan, vraag gerust advies of hulp aan de babyconsulent.

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig? Het is heel lastig om dit in een schema uit te drukken omdat het heel wisselend kan zijn per kindje. Hieronder een indicatie:

LeeftijdWakkertijdTotale slaap
0-2 weken30-45 minuten18-20 uur
2-6 weken45-60 minuten16-18 uur
7-12 weken60-75 minuten15-17 uur
3-5 maanden75-90 minuten14-16 uur
5-9 maanden1,5 – 2,5 uur14 uur

Vanaf 9 maanden doen baby’s overdag vaak nog 2 slaapjes in de ochtend en de middag. Rond 15 maanden is vaak de overgang na 1 slaapje in de middag. Maar elke baby is anders, elke starttijd van de dag is anders en elk karakter is anders. Dus het allerbelangrijkste is om je baby te volgen…