“Zodra we de NICU verlieten en naar huis gingen, leek het voor de buitenwereld alsof alles “opgelost” was. En eerlijk….wij dachten dat ook. Dat viel tegen. Gevolgen van vroeggeboorte kunnen nog heel lang duren, in de vorm van kleine en grotere problemen. Dat inzicht hadden we pas na een tijdje, hoewel het eigenlijk wel uitgelegd was in het ziekenhuis. Het bleef moeilijk om zo weinig te kunnen praten met anderen over de bevalling over hoe moeilijk de extra zorgen en bezorgdheden soms waren. Ook al gaat het nu goed het is moeilijk uit te leggen hoe verdrietig ik me als mama soms voelde over wat mij ontnomen was aan een “normale” zwangerschap, bevalling , kraamperiode , enzo.”
( tekst uit: mijn kind is te vroeg geboren )
Het is spannend om met je baby naar huis te gaan na een ziekenhuisopname, ook al wil je dit nog zo graag.
Als je thuis bent gaan jullie rustig wennen aan de nieuwe situatie. Je hebt je baby al heel goed leren (lichaamstaal) kennen in het ziekenhuis en de zorg grotendeels op je genomen als je er was. Zet dit ritme thuis door, probeer de overgang zo zacht mogelijk te maken voor jezelf en je baby. Daarnaast is rust en regelmaat erg belangrijk, die regelmaat vind je op de afdeling ook terug en kun je meenemen naar huis. Het slaap-waak ritme zoveel mogelijk aanhouden wat je baby aangeeft, leer de signalen kennen die je baby aangeeft. Dit zijn vermoeidheidssignalen en voedingssignalen, als je hierop inspeelt dan leer je zijn ritme thuis als snel kennen.
Huilen en ontroostbaar zijn kan lastig wezen. Houdt hierbij voor ogen dat je baby vooral jou wil als ouder. Hij heeft jou nodig om zich veilig en geborgen te voelen. Wanneer je baby ontroostbaar is en je hebt alles uitgesloten, dan is (gewoon) er voor je baby zijn genoeg. In de draagdoek, tijdens buidelen of tegen je aan en praat rustig tegen je baby. Wanneer jezelf onrustig wordt dan voelt je baby dit goed aan, probeer dan als ouders te wisselen zodat deze huilmomenten voor jullie beide draagbaar blijven. Je hebt elkaar nodig in de zorg voor jullie baby.
Bezoek is prima natuurlijk, je wilt je baby showen aan je familie en vrienden. Houdt dit toch nog een klein beetje op afstand en verspreid het bezoek en zorg ook voor dagen zonder bezoek. Dit is voor jezelf fijn maar voor je baby ook.
Kalenderleeftijd en gecorrigeerde leeftijd wanneer komen die twee bij elkaar? Deze periode duurt ongeveer 1 a 2 levensjaren en wanneer je baby extreem vroeg geboren is soms nog langer. Je baby heeft dus tijd nodig om in te halen. Als prematuur moet je al heel vroeg best veel kunnen wat een op tijd geboren baby nog niet hoeft omdat dat allemaal in de buik voor de baby wordt gedaan. Je prematuur moest al ademhalen, voeding verdragen, prikkels verwerken ( ook pijnlijke ) en contact met de buitenwereld waarbij ook veel vreemde handen de baby aanraken voor de zorg die nodig was. Je kunt je voorstellen dat hierdoor je baby al wel veel kan maar het ook meer tijd kost om de normale nieuwe dingen te gaan leren.
Tips:
- Schakel hulp in van familie/ vrienden om voor jullie te koken en neem aangeboden hulp aan.
- Een uurtje inhalen om te slapen, misschien wil opa of oma even een rondje wandelen met jullie baby.
- Omgekeerd uitslapen: vroeg op de avond al gaan slapen in plaats van uit slapen in de ochtend.
En vooral blijf niet rondlopen met vragen. Er zijn ook bij jou in de buurt babyconsulenten die voor vragen beschikbaar zijn. En babyconsulenten die couveuse nazorg verlenen speciaal voor te vroeg geboren baby’s.
Door op tijd hulp in te schakelen kunnen we je beter helpen. Zo zorg je voor een goede start, in de eerste 1000 dagen. Ingesleten patronen zijn, hoe langer ze bestaan, lastiger te veranderen.