Slaapritueel

Een slaapritueel is een vast patroon. Elke slaapmoment hetzelfde.      

Vanaf het moment dat je baby naar bed gaat, kondig je dat aan. Alles wat je gaat doen, vertel je.    

Dat begint al beneden met bijvoorbeeld: “we gaan naar boven, want het is bedtijd”  Of “ik zie dat je moe bent want je gaapt, ik zal je op bed leggen en dan mag je gaan slapen”. 

Bij elke stap vertel je wat je gaat doen en eventueel wat er van je baby wordt verwacht. “We gaan naar boven en dan mag je slapen.”   

Door elke dag hetzelfde te doen en te vertellen wat je gaat doen creëer je voorspelbaarheid, geef je duidelijkheid, maakt dat je baby weet wat er gaat gebeuren en wat er van hem of haar wordt verwacht. Zo weet je baby waar hij of zij aan toe is.

Een slaapritueel bestaan verder uit dingen die je samen met je baby doet voor dat het in bed ligt om te gaan slapen.

Je kunt hierbij denken aan tandenpoetsen, gordijnen dicht doen, omkleden, slaapzak aan doen, wassen/douchen maar ook aan boekje lezen, liedje zingen.

Ga met je partner na wat jij vroeger fijn vond om te doen of wat jij mee wilt nemen van vroeger van jouw slaapritueel en maak daar een vast slaapritueel van voor jullie baby, passend bij zijn of haar leeftijd.

Een belangrijk onderdeel van een slaapritueel is het doornemen van de dag. Helemaal bij alerte baby’s. Baby’s krijgen over de hele dag prikkels binnen. Hoe alerter een baby, hoe meer er binnenkomt. Deze prikkels moeten ze ook weer verwerken. Wanneer ze nog heel jong zijn, hebben ze hier soms wat hulp bij nodig.

Dit kun je doen door in je slaapritueel het doornemen van de dag op te nemen:

Je vertelt wat je baby heeft gedaan, waar je baby is geweest en wat de emoties zijn. Je geeft woorden aan het gevoel, de reactie die jouw baby jou geeft.    “We zijn vandaag naar de winkel geweest. Daar was je onrustig, was het even te druk voor je? Of was je moe?”  Je praat de dag door en kijkt hoe je baby op dingen reageert, neem die reactie ook mee in je verhaal.    

Soms is dat heel kort en soms heeft het wat meer tijd nodig om wat langer bij momenten stil te staan. Kijk wat je baby hier in nodig heeft en probeer woorden te geven aan de gevoelens. Op die manier help je je baby om de emoties te reguleren.

Dit kun je doen tijdens het omkleden of wanneer je samen in een stoel zit. Hoe maakt niet uit. Belangrijker is de aandacht die je er aan geeft om je baby te helpen deze prikkels te verwerken en te reguleren. We zien vaak dat een baby even moet huilen om alles te verwerken.