Huilen baby

Huilen is een manier die je baby gebruikt om te vertellen wat hij nodig heeft.  Soms is het heel duidelijk waarom je baby huilt, er is een vieze luier, hij heeft honger, of hij heeft het te warm / te koud. Wanneer je zijn behoefte vervult is je baby snel tevreden en stopt het huilen. 

Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je baby huilt. Baby’s zijn enorm gevoelige wezentjes die veel oppikken uit de omgeving waar zij zijn. Als reactie op veel spanning, stress of ruzie in de nabije omgeving kan je baby ook beginnen met huilen. Hij voelt de spanning mee maar kan daar zelf nog niet mee om gaan en heeft hulp nodig om dit een plekje te geven. 

Baby’s maken gedurende hun jonge leventje veel mee. Een geboorte alleen al is een behoorlijk intense ervaring die verwerkt moet worden. Of het was een drukke dag waarop erg veel prikkels op je baby afkwamen. Daar kun je niks aan doen, het is ook onderdeel van het leven. Wat je wel zou kunnen doen is hier ruimte voor geven en begripvol op te reageren. Door middel van huilen kan je baby ‘vertellen’ hoe het voor hem is geweest. Daarmee voelt hij zich gehoord en gezien en kan daarna weer ontspannen. Je geeft daarmee een mooie boodschap aan je baby, namelijk dat hij mag zijn wie hij is en leert dat ze gevoelens mogen uitdrukken in plaats van wegdrukken. 

Een babyconsulent kan je helpen het huilen van je baby te begrijpen. Zij kunnen je de Dunstan babytaal leren of begeleiden wanneer het huilen een grote impact op jullie gezin heeft. 

Verschillende vormen van huilen bij een baby.

Om te weten hoe je het beste je kind kunt troosten en helpen bij het huilen is het goed om te weten dat er verschillende vormen van huilen zijn bij je baby. De reden van het huilen hoeft dus zeker niet altijd dezelfde te zijn.

Huilen heeft invloed op de eerste duizend dagen van de ontwikkeling van een baby, maar de eerste duizend dagen hebben ook invloed op het huilgedrag van je baby!

Nog wat aanvullende tips van De Babyconsulent:

  • Laat je jonge baby (< 6 maanden) nooit alleen huilen
  • Probeer zelf rustig te blijven en lukt dit niet, vraag dan om hulp!