Spugen of reflux

Spugen bij baby’s komt vaak voor. Van kleine mondjes en golfjes, tot behoorlijke hoeveelheden. Je maakt je als ouders zorgen als je baby veel spuugt. En er wordt al snel gesproken over ‘reflux’. Maar is dit de juiste term voor het spugen? En wat kun je eraan doen?

Wat is reflux?

Er wordt onderscheid gemaakt in reflux en reflux-ziekte.

De ‘gewone’ reflux komt het meest voor en kun je herkennen aan het teruggeven van voeding. Dit kun je zien aan veelvuldig spugen, maar ook aan het omhoog komen van voeding tot in de mond (en weer wegslikken). Wat er in feite gebeurt is dat de kringspier boven de maag nog niet sterk genoeg is om goed te kunnen sluiten (dit is normaal bij baby’s). Door de liggende houding van de baby loopt de voeding makkelijk terug in de slokdarm. En als de maag dan ook nog eens helemaal vol zit komt de voeding door de druk in slokdarm omhoog. De slokdarm is vele malen gevoeliger voor zuur dan de maag en dat verklaart waarom je baby daar last van kan hebben.

Bij reflux-ziekte raakt de slokdarm van je baby geïrriteerd en op den duur zelfs ontstoken door het veelvuldig terugstromen van melk uit de maag door de slokdarm. Je baby krijgt hierdoor pijnklachten: kan meer gaan huilen en slechter slapen. Soms ontstaan slikklachten waardoor je baby niet meer wil drinken en af gaat vallen. Neem in dit geval altijd contact op met de huisarts.

Wat kun je doen als je baby veel spuugt?

Kleinere porties, vaker voeden

Belangrijk bij baby’s die veel spugen is het aanbieden van kleinere porties voeding. Door vaker kleinere hoeveelheden melk te geven (borst- of flesvoeding) zal de maag niet te vol worden. Ga je mee in het slaap-waak ritme van de baby dan geef je vanzelf meerdere momenten voeding per dag.

Het volgen van je baby is hierbij het allerbelangrijkste. Er is nog geen ritme, je baby kan wel 8-12 keer per dag voor een voedIng komen.

Houdingsadvies

Om de kans op spugen te verkleinen is het verstandig om je baby na de voeding niet meteen op zijn rug in zijn bedje weg te leggen. We adviseren daarom om je baby het liefst minimaal een half uur rechtop te houden. Door hem lekker bij je te leggen, buik op buik of huid-op-huid voelt je baby de warmte en veiligheid waardoor hij ontspant en de voeding beter verwerkt kan worden. Het dragen in een draagdoek is ook een fijne en goede manier om je baby na de voeding niet meteen neer te hoeven leggen.

Troosten

Op het moment dat je baby onrustig is of huilt zal hij zijn buikspieren aanspannen en is de kans groot dat hij hierdoor gaat spugen. Ook stress en invloeden van buitenaf (alcohol, sigarettenrook) zorgen ervoor dat de voeding niet lekker valt, niet goed verdragen wordt en je baby meer gaat spugen.

Troost is dan wat je baby nodig heeft. Pak je baby lekker bij je. Geef hem warmte en veiligheid en laat hem ontspannen. Je zult zien dat dit een positief effect heeft op het spugen van je baby.

De Babyconsulent

De babyconsulent is een zorgprofessionals die met je mee kan denken. Wij zijn opgeleid om kennis te gebruiken en daarmee de gezondheid van je baby en het gezin te verbeteren. We bieden een luisterend oor, kijken mee wat voor jullie gezin belangrijk is en ondersteunen daarmee in de zorg voor jullie baby.