Hoe vaak komt het voor?
Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s, maar komt nog steeds relatief weinig voor. Een echte koemelkallergie komt maar voor bij slechts 1 -4 % van de baby’s in Nederland.
Er is wel veel vaker een vermoeden van koemelkallergie bij ouders, bijvoorbeeld als de baby erg onrustig is. Bij de meeste kinderen is er echter een andere oorzaak voor de onrust en is er geen sprake van een koemelkallergie. Soms geeft een koemelkvrije voeding wel verbetering van klachten zoals huilen en darmkrampen. Dit is geen bewijs dat er een koemelkallergie is. Vaak is de koemelkvrije voeding wat lichter verteerbaar waardoor de klachten verminderen.
Erfelijke aanleg
Baby’s met een erfelijke aanleg voor allergie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van koemelkallergie dan andere kinderen. Het gaat hierbij om kinderen met minstens één ouder of broertjes en zusjes met een aangetoonde allergische aandoening, zoals hooikoorts, astma of eczeem.
Behandeling
Bij de baby’s met een echte koemelkallergie moet koemelk gedurende een bepaalde periode wel uit het dieet worden verwijderd (eliminatie) om klachten te verminderen. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk worden in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangende voeding.
De keuze voor koemelkvrije voeding moet altijd goed overwogen worden. Door koemelk onnodig uit de voeding van de baby te halen kan je juist een allergie in de hand werken.
De babyconsulent kan met jullie meedenken wanneer je twijfelt of er een koemelkallergie bij je kindje aanwezig is.