Natuurlijk is het makkelijk om te zeggen dat elke baby darmkrampen heeft en dat het over gaat. Maar als jij er midden in zit en je baby ontroostbaar huilt, zit je niet op dat antwoord te wachten.
Waarom hebben baby’s darmkrampen?
Baby’s hebben darmkrampen omdat hun darmen nog niet goed ontwikkeld zijn. De darmen moeten wennen aan het verwerken van voeding. Dit gaat nog niet goed. Hierdoor ontstaan darmkrampen.
Naast de voeding kunnen darmkrampen ook veroorzaakt worden door lucht dat in de darmen komt.
Dit kan door de gisten gebeuren, maar ook door boertjes die worden ingeslikt.
Ook door koemelkallergie kunnen darmkrampen ontstaan.
Darmkrampen kun je goed herkennen. De baby maakt een EAIRH geluid aan het begin van het huilen (Dunstan Babytaal), loopt rood aan, heeft een harde buik en beweegt met het hele lichaam. Het huilen is intens.
Wat kun je doen?
Darmkrampen is een periode waar de baby’s en jij als ouder door heen moet.
De piek ligt vaak bij 6 weken en wordt vanaf een maand of 4 minder. De meeste baby’s zijn er met 6 maanden overheen gegroeid.
Er zijn voor je baby en proberen het zo comfortabel mogelijk te maken voor je baby, maar ook voor je jezelf is belangrijk.
Bij de ene baby helpt dit en bij de ander dat. Dit kan zelfs per keer verschillen.
Warmte:
Warmte zorgt vaak voor ontspanning. Denk hierbij aan hand op de buik, of zelf door verwarmen: hand op buik en rug. Warm bad, tummy tub of douchen. Daarnaast warmte van jouw eigen lichaam.
Je kunt ook een pittenzakje verwarmen en deze op het buikje leggen. De warmte zorgt dat de baby ontspant.
Houding:
Je baby dragen in een draagdoek zorgt ervoor dat de knieën de buik van je baby masseren. Deze houding kun je ook zelf met je handen nabootsen door de knieën gebogen te houden en evt. daarbij wiegen of draaien met de klok mee.
Ook je baby dragen op jou onderarm. Waarbij de onderbuik op jou handpalm rust en het hoofdje bij jou elleboog plooi (voordeel hiervan is dat je nog een hand over houdt). Je kunt dan wiegend rondlopen. (Kijk bij google en afbeeldingen op houding bij darmkrampen voor een voorbeeld)
Een buikmassage wil soms ook ontspannend werken. Maak cirkel bewegingen over de buik met de klok mee. Wanneer je baby veel last heeft van krampen kun je de buik bij elke verschoning masseren.
Goed laten boeren:
Elke baby moet boeren na de borstvoeding of fles. Alleen lukt dat niet altijd even makkelijk.
Je hebt verschillende houdingen om je baby te laten boeren. Bijvoorbeeld: over je schouder, met de armen goed omhoog, rond draaien op je bovenbeen, kloppen of wrijven op de rug.
Een boertje kan ook later ontstaan. Let daarbij op de Dunstan Babytaal: het EH geluid dat je baby maakt wanneer er een boer dwars zit.
Medicatie:
Er zijn verschillende producten verkrijgbaar. Wetenschappelijk niet altijd goed onderbouwt.
Daarnaast hebben de soms weer bijwerkingen en komen ook die stoffen weer in de darmen, wat ook weer verwerkt moet worden.
Taken verdelen:
Wanneer je baby veel last heeft van krampen, wil het soms helpen om met je partner de taken te verdelen. Dit kan op verschillende manieren en passend bij jullie situatie. Denk hierbij aan om het uur wisselen of om de dag/ nacht. Zo krijgt een ieder toch de rust die je nodig hebt!
Twijfel je of het wel echt darmkrampjes zijn en heb je ondersteuning nodig. Kijk dan uit naar een babyconsulent bij jou in de buurt.