Ziekenhuisopname van je baby en couveuse nazorg

Ziekenhuisopname

Er zijn verschillende redenen waarom je baby na de bevalling opgenomen moet worden op de neonatologieafdeling van het ziekenhuis. Te denken valt aan onderstaande problemen:

  • Wanneer je baby te vroeg (<36 weken) geboren is (prematuur)
  • Wanneer het te licht geboren wordt (dysmatuur
  • Of te zwaar is voor zijn zwangerschapstermijn (macrosoom)
  • Ook wanneer de baby in het vruchtwater gepoept heeft en dit meteen na de bevalling heeft ingeademd (meconium aspiratie)
  • Of de baby ineens ziek wordt (neonatale infectie)
  • Je baby kan ook moeite hebben met zijn ademhaling (respiratoire problemen)
  • Of te geel zien als hij enkele dagen oud is (hyperbilirubinemie)

Al met al zijn er genoeg redenen te benoemen en zal het op dat moment anders gaan dan verwacht. Meestal moet je baby in het ziekenhuis blijven tot hij goed kan drinken, zich goed op temperatuur kan houden en goed gegroeid is (minimaal 2000 gram).

Baby’s die op een neonatologieafdeling opgenomen worden krijgen heel wat te verduren:

  • Een infuus voor antibiotica en soms voor voeding
  • Een sonde in de maag voor voeding
  • Vaak bloedafname voor allerlei onderzoeken
  • Zuurstof toevoeging
  • Aansluiting op een monitor voor bewaking van de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte
  • Gemis van continu contact met de ouder.
  • Al deze punten hebben weer invloed op de eerste 1000 dagen.

Als je baby opgenomen wordt op de neonatologieafdeling is het erg belangrijk om zoveel mogelijk contact met de baby te maken.

Zowel voor jullie als voor de baby is het contact erg belangrijk voor de ouder-kind binding. Ook al ligt jullie baby aan allerlei slangetjes, dan is het meestal wel mogelijk om regelmatig met hem te buidelen en te knuffelen. Dit buidelen/kangoeroeen (huid-op-huid-contact) wordt ouders zeker aanbevolen.

Couveuse nazorg

Wanneer je baby te vroeg geboren wordt of een moeizame start heeft wordt het na de geboorte opgenomen op een neonatologie afdeling (couveuse afdeling). De eerste dagen of weken verlopen heel anders dan je had verwacht. Het is vaak een spannende en emotionele gebeurtenis en gevoelens van blijdschap en onzekerheid wisselen elkaar af. Als ouder zul je dan ook uitkijken naar de dag dat je baby mee naar huis mag; een blijde gebeurtenis, maar soms ook spannend.

De thuiskomst van je baby zorgt voor een grote overgang. Thuisgekomen ligt de verantwoording bij jou en zul je de verzorging van je baby inpassen in je dagelijks leven. Gelukkig hoef je daar als ouders niet alleen voor te staan. Want na thuiskomst kun je een beroep doen op couveuse nazorg van de kraamzorgorganisatie waar jij ingeschreven staat. Deze zorg wordt gegeven door een zeer ervaren en speciaal daarvoor opgeleide kraamverzorgende of verpleegkundig babyconsulent. Zij maakt je vertrouwd met de dagelijkse verzorging van je baby in de thuissituatie. 

Wat doet de couveuse nazorg? 

Zij ondersteunt je bij het opbouwen van zelfvertrouwen in de thuissituatie en ze leert je inzien dat je baby nu zover is, dat hij/zij in de thuissituatie kan opgroeien. Zij zal je onder andere informatie geven over de zorg van de baby in de komende tijd: over voeding, slapen, huilen, geborgenheid, dragen en ontwikkeling. De kraamverzorgende/babyconsulent neemt de tijd om antwoord te geven op je vragen en helpt je op weg tijdens de eerste dagen dat je baby thuis is. Samen met jou zal de kraamverzorgende/babyconsulent kijken of alles goed verloopt. Observeren, signaleren en daarop inspelen is haar deskundigheid. Ook helpt ze jullie om de lichaamstaal van jullie baby nog beter te leren kennen en hier op in te spelen.

Na afsluiting van de couveuse nazorg zal de JGZ verpleegkundige de begeleiding overnemen en zal je uitgenodigd worden voor het consultatiebureau.

Wanneer kom je in aanmerking voor couveuse nazorg?

Als je baby naar huis mag binnen de eerste 8 dagen na de bevalling krijg je (verlengde) kraamzorg. Vanaf dag 9 kom je in aanmerking voor couveuse nazorg. Deze zorg kan zelfs na enkele maanden ziekenhuisopname nog ingezet worden. 

Je kunt bij je zorgverzekeraar navragen of je in aanmerking komt voor couveuse nazorg en voor hoeveel uren. Uiteraard kun je ook op eigen kosten een beroep doen op deze gespecialiseerde zorg. Om in aanmerking te komen voor deze zorg moet je ingeschreven staan voor kraamzorg bij een kraamzorgorganisatie. 

Couveuse nazorg wordt op de dag van thuiskomst van je baby of aansluitend de volgende dag ingezet. Hoelang de kraamverzorgende/babyconsulent blijft, is afhankelijk van je verzekeraar en hoeveel zorg en begeleiding je nodig hebt. Couveuse nazorg wordt op maat aangeboden, passend bij jouw gezinssituatie.