5 Denkfouten rondom slapen en baby’s… 

Er is zo veel over te vinden dat je soms tussen de bomen het bos niet meer ziet. Welke denkfouten worden er gemaakt en wat zijn de tips van De Babyconsulent?


🧠 Denkfout 1: “Mijn baby zou de hele nacht moeten doorslapen.”

Veel mensen denken dat het normaal is dat jonge baby’s doorslapen. In werkelijkheid is het volkomen normaal dat baby’s (soms zelfs tot 12 maanden) ’s nachts regelmatig wakker worden. Wat het vaak lastig maakt, is dat ze nog hulp nodig hebben om opnieuw in slaap te vallen. De Babyconsulent kan je helpen hiermee om te gaan en mee kijken hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Tip: Accepteer dat nachtelijk wakker worden normaal is.
Dat haalt de druk eraf en voorkomt frustratie. Richt je er in plaats daarvan op dat je baby leert zelfstandig terug in slaap te vallen, bijvoorbeeld door hem slaperig, maar wakker, in bed te leggen.


🧠 Denkfout 2: “Als mijn baby moe genoeg is, zal hij vanzelf slapen.”

Je zou het wellicht niet verwachten maar oververmoeidheid maakt het voor baby’s juist moeilijker om in slaap te vallen. In plaats van moe en slaperig te worden, raken ze overprikkeld en huilerig. Een voorspelbare bedtijdroutine en op tijd slapen helpt wél.

Tip: Let op wakkertijden en slaapsignalen.
Je kan de volgende wakkertijden als richtlijn gebruiken:

  • 0-1 maand: 30-45 minuten wakker 
  • 1-3 maanden: 45-75 minuten wakker
  • 3-5 maanden: 1,5-2 uur wakker

Is je kindje te lang wakker? Dan wordt je baby oververmoeid.
Let op signalen zoals gapen, staren, wrijven in ogen of jengelig worden. Als je dat gedrag ziet dan is dat hét moment om te helpen met slapen.


🧠 Denkfout 3: “Als hij overdag veel slaapt, slaapt hij ’s nachts slecht.”

Slechte dutjes overdag leiden vaak juist tot slechtere nachtrust. Goed uitgeruste baby’s slapen ’s nachts vaak béter. “Slaap brengt slaap voort” is niet voor niets een bekende, en kloppende,  uitspraak onder slaapexperts.

Tip: Stimuleer juist goede dutjes overdag.
De slaapjes na een afgestemde wakkertijd helpen je baby om ’s avonds makkelijker in slaap te vallen en minder vaak wakker te worden. Ritme en voorspelbaarheid zijn hierbij essentieel.


🧠 Denkfout 4: “Een beetje huilen laten is schadelijk.”

Kortdurend, gecontroleerd huilen is niet hetzelfde als langdurige verwaarlozing. Als je reageert met warmte, nabijheid en consequentie, kun je slaapassociaties helpen veranderen zonder schade aan de hechting. Maar wat is kortdurend en gecontroleerd? Vraag het De Babyconsulent

Tip: Gebruik een milde slaaptraining bij baby’s vanaf 6 maanden (indien nodig en gewenst).
Vanaf deze leeftijd leggen baby’s verbanden en hebben ze al snel door hoe ze grenzen kunnen opzoeken en hun zin kunnen krijgen.


🧠 Denkfout 5: “Als mijn baby nog een poosje wakker in zijn bed ligt of huilt voor hij in slaap valt, ben ik te vroeg geweest met naar bed brengen.”

Baby’s hebben tijd nodig om de prikkels/uitdagingen/ontwikkelingen die ze meemaken te verwerken. Hun karakter speelt daarin een grote rol. Hoe temperamentvoller of sensitiever de baby is, hoe meer indrukken hij opdoet. En dat moet ergens verwerkt worden. 

Tip: Laat je baby in bed de dag verwerken voor hij in slaap valt.
Het beste moment om de dag(deel) te verwerken is op het moment dat de baby in bed ligt en nog niet kan slapen. Het verwerken van de dag (door huilen, jengelen, kletsen of spelen) zorgt voor rust in het hoofd en lijfje van je baby. Daarna lukt inslapen vaak makkelijker en is de kans op doorslapen groter.


Algemene, bewezen effectieve slaapbevorderende gewoontes:

  1. Vaste bedtijdroutine (15–30 min)
  2. Een donkere, rustige kamer
  3. Vermijd schermen of fel licht in de avond.
  4. Zorg voor regelmaat en voorspelbaarheid in het dagritme.
  5. Leer je baby zelfstandig in slaap vallen (vanaf 4–6 maanden).

Wil je ook een praktisch dag- en nachtritme als voorbeeld, afgestemd op de leeftijd van je baby? De Babyconsulent helpt je graag.