Borstvoeding

Al tijdens de zwangerschap kun je nadenken over welke voeding je je baby straks wilt gaan geven. Als je besluit borstvoeding te geven, kun je je daar tijdens de zwangerschap ook al op voorbereiden. Veel verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen organiseren meerdere keren per jaar voorlichtingsavonden, waarbij ook de borstvoeding uitgebreid aan bod komt.

Waarom borstvoeding?

Er zijn verschillende voordelen aan het geven van borstvoeding. Zo zijn er heel veel gezondheidsvoordelen: moedermelk zit vol met antistoffen en goede bacteriën, die je baby helpen om infecties te voorkomen en te bestrijden. Het is zelfs zo mooi geregeld, dat wanneer je baby ziek is en aan de borst drinkt, de samenstelling van de melk wordt aangepast aan de zieke baby. Er worden meer antistoffen aangemaakt, waardoor je baby sneller weer op kan knappen.
Verder is de samenstelling van moedermelk precies afgestemd op de behoeften van je baby en op het spijsverteringssysteem van je baby. Hierdoor hebben borstgevoede baby’s minder last van spijsverteringsproblemen zoals darmkrampjes.
Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je je baby borstvoeding geeft, hoe langer de lijst met gezondheidsvoordelen is.
Maar ook voor de hechte band tussen jullie is de borstvoeding heel goed. Bij iedere voeding komt door het huid-op-huid contact het ‘liefdeshormoon’ oxytocine vrij, waardoor jullie band steeds sterker wordt. En een fijne bijkomstigheid van het vrijkomen van oxytocine is dat het ook slaperig maakt, dus na de nachtvoeding slapen jullie beiden waarschijnlijk zo weer verder.
Natuurlijk zijn er ook nog praktische voordelen aan het geven van borstvoeding. Zo heb je het altijd bij je en is het altijd op de juiste temperatuur. Ideaal dus als je een uitje gepland hebt met je baby.


Het gouden uur

Als je baby net geboren is, is het belangrijk dat je baby zo lang mogelijk bloot op je borst gelegd wordt. In dat eerste gouden uur is je baby meestal wakker en alert en zal je baby zelf op zoek gaan naar je borst om de eerste slokjes melk (colostrum) te drinken. En juist die eerste melk zit bomvol met antistoffen, voedingsstoffen en mineralen, zodat je baby al bij de kleinste hoeveelheid heel veel goede stoffen binnenkrijgt. Daarom is elke slok die je baby ervan krijgt al ontzettend waardevol. Bovendien wordt er gelijk een signaal afgegeven dat de productie op gang mag komen. Fijn, want zo maak je een goede start met de borstvoeding.

Kraamtijd

Het is goed om vooraf te weten dat borstvoeding niet altijd gelijk vanzelf gaat. Je baby en jij moeten er allebei wat handigheid in krijgen. Dat heeft soms even tijd nodig. Vraag en aanbod moeten ook op elkaar afgestemd raken, vandaar dat voeden op verzoek bij borstvoeding heel belangrijk is. Dat betekent dat je bij de eerste voedingssignalen van je baby al kunt gaan aanleggen. Voedingssignalen zijn smakgeluidjes, op handjes sabbelen, zoekende/happende bewegingen van het mondje. Huilen om voeding is een laat signaal, het is voor je baby fijner om te gaan aanleggen vóór je baby moet huilen om de voeding. Dan is er nog genoeg tijd om rustig te focussen op een goede hap, zonder dat je baby gefrustreerd raakt.
Voeden op verzoek betekent dan ook dat je 8-12 x per 24 uur aan het voeden bent, soms zelfs nog vaker. Dit is prima, zolang je je laat leiden door de signalen van je baby. Soms is je baby wat slaperig in die eerste kraamweek, en zie je niet veel voedingssignalen, dan is het van belang dat je je baby ook op jouw verzoek regelmatig voedt. Als je teveel tijd tussen de voedingen laat kun je last krijgen van stuwing en kan het zijn dat de borstvoeding niet voldoende op gang komt. Dus hou je baby dichtbij je in de buurt, zodat je goed kunt kijken en luisteren naar wat je baby nodig heeft.

Tijdens de eerste dagen is het normaal als je baby afvalt. Je baby heeft de eerste dagen nog niet veel voeding nodig, het maagje is nog klein en de eerste moedermelk is enorm geconcentreerd aan voedingsstoffen. Na tien, maximaal 14 dagen hoort je baby weer op zijn geboortegewicht te zijn.

Hoe weet je of je baby goed drinkt? Dit kun je zien doordat je baby een grote hap maakt, de lippen zijn naar buiten gekruld en je hoort en ziet je baby duidelijk ritmisch slikken. Verder mag je ervan uitgaan dat als je baby iedere voeding een natte luier heeft, dat je baby genoeg voeding binnen krijgt.

Heb je pijn bij het voeden, groeit je baby onvoldoende of heb je andere zorgen of problemen rond de borstvoeding in de kraamweek, dan is het verstandig om een lactatiekundige mee te laten kijken. Zij kunnen beoordelen wat er aan de hand is en een plan van aanpak maken voor een succesvolle borstvoedingsperiode.


Na de kraamtijd

De eerste weken staan in het teken van frequent voeden, zodat je productie zich goed afstemt op de vraag van je baby. In de nacht maak je meer borstvoeding aan dan overdag, dus maak je niet druk over eventuele nachtvoedingen, die zijn zowel goed voor je baby, als ook goed voor je productie. Doorslapen is niet iets wat je hoeft na te streven of waar je aan moet werken, dit komt vanzelf als je baby daar aan toe is.
In de avond hebben veel baby’s de behoefte om te clusteren, dat betekent dat je baby gedurende een aantal uren telkens kleine beetjes bij je wil drinken. Dit is enerzijds belangrijk voor de productie, maar anderzijds drinkt je baby dan ongemerkt een flinke hoeveelheid, waarna ze dan soms wat langer achter elkaar kunnen slapen.

Na die eerste opstartweken is het voedingsritme voor iedere baby anders. Sommige baby’s drinken 5x per 24 uur en andere baby’s blijven zich 8-12x melden voor borstvoeding. Zolang je baby goed groeit en genoeg natte luiers produceert mag je ervan uit gaan dat je baby neemt wat hij/zij nodig heeft.


De Babyconsulent bij borstvoeding

Wat kan de babyconsulent voor je betekenen als je borstvoeding geeft? Mocht je baby onrustig zijn, veel huilen en moeilijk te troosten zijn, dan kan een babyconsulent thuis met je meekijken. Ze kijkt dan als dat nodig is ook mee tijdens een voedingsmoment en kan inschatten of de problemen gerelateerd zijn aan de borstvoeding of een andere oorzaak hebben. Zij zal je een lactatiekundige of borstvoedingscoach aanraden als de problemen puur met de borstvoeding te maken blijken te hebben.
Sommige babyconsulenten zijn ook lactatiekundige. Zo heb je 2 in 1.

Gebruikte bronnen:

www.borstvoeding.com en www.lalecheleague.nl