In de eerste drie à vier maanden na zijn geboorte drinkt een baby ´automatisch´ op reflexen.
Het verzadigingsgevoel werkt bij jonge baby´s nog niet goed. Het gedeelte in de hersenen dat daarvoor verantwoordelijk is, is nog niet volledig ontwikkeld.
Veel voorkomende vragen
Hoe lang mag mijn baby over de fles doen?
Om de voeding goed te verwerken, kan je baby ongeveer 20-30 minuten over de fles doen.
Hoe geef ik het beste mijn baby de fles?
De beste houding voor je baby is als hij rechtop zit tijdens het voeden. Houdt daarbij de fles horizontaal voor het gezicht van uw baby. Op deze manier heeft het de juiste flow.
Het is daarnaast belangrijk dat je baby de lipjes goed rond de speen kan krullen
Zorg er altijd voor dat je rustig de tijd kunt nemen. Voel aan of je lekker kunt zitten met goede ondersteuning voor je baby.
Verschillende manier van voeden:
- Wiegehouding
Je neemt je baby op je arm ter hoogte van de borst.
- Voeden in zijligging
Bovenstaande kan voor sommige kinderen nog te inspannend zijn en heb je van je kraamverzorgende en/of ziekenhuis geleerd om te voeden volgens de ´early feeding skills´. Je baby ligt tijdens het voeden dan op je schoot op de zij. Hierbij liggen de billen tegen je buik aan. Je biedt ook hier het flesje horizontaal aan en houdt het speentje gevuld.
Bepaal de juiste flow. Hiermee verstaan we het tempo waarop de voeding uit de fles komt. Soms gaat dit wat snel en kun je de fles kantelen in de wangzak en heeft je baby even een slik en adempauze. Deze methode kan je baby ook fijn vinden als het wat last heeft van bijvoorbeeld een verkoudheid.
- Schwester Liselottehouding
Je baby ligt bij deze houding met zijn/haar rug op jouw bovenbenen met de billen tegen jouw buik aan. Een krukje kan onder je voeten kan hierbij fijn zijn omdat je knieën hoger moeten zijn dan je bekken.
Kun je een baby voeden op verzoek als het flesvoeding krijgt?
Baby’s kunnen prima gevoed worden op verzoek, zowel bij borst- als bij flesvoeding.
Jouw baby bepaalt dan wanneer de voeding start.
Let goed op hongersignalen:
- Tong uitsteken
- Smakkende geluidjes maken
- Sabbelen op het vuistje
- Zoeken met mond en/of lippen
- Je hoeft niet te wachten tot je baby gaat huilen.
Laat je baby op zijn eigen tempo de flesspeen vinden en laat hem zelf aan happen en zuigen. Voor je baby is het niet fijn als je de speen in zijn of haar mond stopt/duwt.
Door het aan happen en het zuigen van de speen weet je baby ook dat er een slikmoment gaat komen. Op dat moment is je baby er klaar voor.
Belangrijk bij het voeden per fles
Houd oogcontact
Het is voor je baby fijn dat het zich vertrouwd voelt en het mag (leren) drinken.
Voeding beëindigen
De baby laat zien dat hij klaar is met drinken als hij zijn hoofdje wegdraait, niet meer toehapt als je de fles opnieuw aanbiedt en/of onrustig beweegt.
Goed boeren
Signalen als het hoofd wegdraaien of het niet meer aan willen happen bij het opnieuw aanbieden van de fles passen ook bij het dwars zitten van een boer. Boeren is van groot belang bij flesvoeding.
Hoe laat je een baby boeren
Hoofdje op je schouder.
Dit is een welbekende houding om je baby te laten boeren. Zorg ervoor dat je baby op je schouder ligt met zijn armen over je schouder. Je baby heeft hierbij wel ondersteuning nodig, dit kun jij hem geven door je hand onder zijn billen te plaatsen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je hem om het boertje omhoog te laten komen.
Op schoot zitten.
Zet je baby bij jezelf op schoot, je baby zit nu met zijn zijkant tegen je aan. Laat je baby iets naar voren buigen, zijn kin ondersteund op jouw hand en laat de armpjes ook over je hand liggen. Je zult merken dat je andere vingers nu automatisch de buik en borst van je baby ondersteunen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je hem om het boertje omhoog te laten komen.
Liggend op je onderarm.
Bij deze positie is het handig dat je baby op je onderarm ligt. Je legt je baby zo neer dat hij met zijn gezicht van je af ligt. Je kunt het hoofdje van je baby ondersteunen door je hand te gebruiken. Nu kun je je baby iets naar voren laten buigen en zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen.
Hoeveel voeding moet een baby gaan krijgen?
Je kunt het volgende aanhouden:
‘Als vuistregel voor de benodigde hoeveelheid voeding in het eerste half jaar wordt een hoeveelheid van circa 150 ml/kg lichaamsgewicht aangehouden. Bijvoorbeeld een baby van 4,5 kg zal dan 150 ml x 4,5 = 675 ml nodig hebben verdeeld over het aantal keer voedingen dat je aanbiedt. Verdeel dit regelmatig over de dag.’
Reken uit wat je baby nodig heeft per voeding. Kijk naar je baby of het bij hem past.
Een baby wat te vaak grote porties krijgt kan erg onrustig worden, waarbij de kans op darmkrampjes en spugen toeneemt.
Mag een baby af en toe spugen?
- Het is normaal dat je baby af en toe een mondje terug geeft. Dit kan met of zonder een boertje zijn.
- Voeding kan ook gemakkelijk omhoog komen, maar slikt dit vervolgens weer in.
- Heeft je baby last van het spugen of het omhoog komen van de voeding, laat een deskundige met je meedenken.
Welke fles en/of speen gebruik je voor een baby?
Fles
Er zijn veel verschillende flessen op de markt. Flessen met een brede hals en met een smalle hals. Een brede hals fles lijkt meer op een borst. Een voorwaarde voor een fles met een brede hals is wel dat je baby de lipjes er mooi omheen kan krullen.
Een overweging voor deze fles is als je borst en fles wilt combineren. Kijk hierbij wel goed wat je baby aankan.
Speen
Als je na de geboorte start met kunstvoeding of borstvoeding per fles, is het van groot belang dat je de juiste, kleinste speen hebt, die je vanaf geboorte kunt gebruiken. De meeste merken starten met een speen vanaf geboorte, een enkele keer met een prematuren speen (P).
Je kunt zien dat je baby moeite heeft met een fles doordat er voeding langs de mondhoeken sijpelt. Mogelijk dat je baby ook moeite heeft met het vacuüm houden van de flesspeen in zijn mond. Soms met verslikken of hoesten tot gevolg. In deze gevallen kun je het beste overgaan op een smalle hals fles. Op deze manier kan je baby beter vacuüm houden en hapt het minder lucht aan.
Als je een nieuwe speen of fles probeert doe dit dan een aantal dagen achter elkaar zodat je baby hieraan kan wennen.
Ga je een fles combineren met borstvoeding start bij voorkeur met de fles als de borstvoeding goed op gang is. Daarna minimaal 1 keer per week oefenen met de fles.
Kijk goed of de aangeboden voeding per fles nog past bij je baby. Gaat alles goed, ga zo door! Heb je twijfels? Overleg met een deskundige.
Tip hierbij: Doe de 1-3-6-9 check
Is je baby 1,3,6,9 maanden oud? Vraag jezelf dan af, of de flessenspeen waarmee je voedt nog steeds de juiste is.
Vormen spenen
Er zijn 2 vormen spenen. De ronde flesspeen heeft het meeste weg van een tepel en de dental speen die speciaal is ontwikkeld voor baby’s met een sterke zuigkracht. Deze baby’s hebben weinig geduld, verslikken zich vaak en zijn snel klaar met drinken. De dental speen heeft afgeplatte kant met een gaatje aan de bovenkant. Bij het zuigen wordt de voeding beter verspreid in de mondholte en de baby krijgt meer tijd om te slikken en te ademen.
3-standen spenen
Spenen met een 1-2-3 notering zijn voor baby’s vanaf drie maanden oud. Met deze speen kun je zowel dunne als verdikte voeding geven. Het getal onder de neus van je baby is het getal waarmee je voedt. Bij de drie standen speen geldt hoe hoger het getal, hoe groter het gat en dus hoe sneller de voeding stroomt. Maak zelf geen groter gat in de speen maar koop een grotere.
Het advies over schoonmaken en uitkoken van flessen en spenen
Spoel direct na het voeden de volledige fles met koud water om. Maak de fles een keer per dag schoon in een sopje met heet water en maak schoon met een speciale flessenborstel en spoel na of was de fles in de vaatwasser op 55 °C. Je kunt de fles of flesonderdelen ook dagelijks uitkoken. Dit is per fles verschillend wat aangeraden of juist afgeraden wordt.
Controleer de fles regelmatig op beschadiging. Belangrijk is om de speen of fles tijdig te vervangen.