De verwachting en de geboorte van een baby zijn bijzondere en levens-veranderende gebeurtenissen. Er verandert een heleboel. Ook voor jullie als ouders.
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het ouderschap en op hoe jullie als ouders dit beleven. Zoals jullie verwachtingen, de relatie en het partnerschap, de balans tussen werk en gezin, sociale contacten, de financiële situatie en jullie levensvaardigheden.
Ontwikkeling van baby en ouders
De ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap en na de geboorte én de ontwikkeling van jullie als ouders kunnen een wisselwerking op elkaar hebben. Welke ontwikkelingen merken jullie bij jezelf en je partner? Hoe beleven of hebben jullie het (aanstaande) ouderschap beleefd? Het is zowel een persoonlijk als een gezamenlijk proces van de (aanstaande) ouders en de baby.
Verwachtingen van ouders
Elke ouder heeft voorafgaand aan het krijgen van een baby, verwachtingen en een beeld van het ouderschap. De mate waarin deze verwachtingen realistisch zijn, staat in relatie tot het zelfvertrouwen van jullie als ouders. Ook hebben de verwachtingen vaak te maken met hoe jezelf bent opgegroeid.
Het komt vaak voor dat in het begin na de geboorte je verwachtingen niet helemaal kloppen met de realiteit. Bedenk daarbij dat eigenlijk alle ouders en hun baby’s tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen. Misschien voel je je wat onzeker in het begin, tijdens een zwangerschap en als ouders met een baby.
Belangrijk is om al in de zwangerschap met elkaar over je verwachtingen en wensen te praten en te proberen onderling afspraken te maken. Zo kun je vervolgens zaken beter afstemmen op de veranderingen die het krijgen van een baby met zich meebrengen. Deel na de geboorte je gevoelens met elkaar en met anderen die dicht bij jullie staan.
Heb je advies nodig, denk dan ook aan deskundigen vanuit de verloskundigenpraktijk, het consultatiebureau of een babyconsulent.
Wees je bewust dat je in een leer-/ontwikkelingsproces terecht bent gekomen. Probeer jouw eigen emoties en gedachten te herkennen en te weten wat de invloed van jouw eigen gedrag is.
Elke keuze die je als ouder maakt, is een mogelijkheid op dat moment. Probeer op jouw eigen gevoel te vertrouwen. Mocht blijken dat het toch beter zou zijn om het anders te doen, dan kun je altijd iets veranderen.
Probeer goed voor jezelf te zorgen, door gezond te eten en voldoende rustmomenten en ontspanning te pakken. Dit laatste kun je realiseren door bijvoorbeeld als je onder de douche staat, op je eigen ademhaling te focussen, je ademhaling te vertragen en steeds dieper naar beneden te laten gaan. Deze “techniek” kun je op ieder moment van de dag/nacht gebruiken als je spanning bij jezelf voelt. Zo zal jouw rust doorwerken op je baby.
Ontvang steun of vraag hulp om jezelf de kans te geven om te groeien in het ouderschap.
Partnerschap
Je kunt allerlei nieuwe leuke en minder leuke situaties tegenkomen in je leven, maar ook bij jouw partner.
Balans tussen werk en gezin
Na verloop van tijd komt het moment wellicht dat je weer gaat werken. Ook dat is weer een flink veranderde situatie die tijd mag kosten om er zelf en met elkaar aan te wennen.
Het sociale leven dat jullie voor de zwangerschap hadden is natuurlijk veranderd, maar probeer of je op een gegeven moment weer eens naar vrienden kunt gaan. Wat vaak pas wat later in de tijd mogelijk is, is om als partners weer eens samen te zijn. Geef het ook tijd. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. De weg zelf is het avontuur. Als je sterk in je schoenen staat, je weet waar je op moet letten en goed voor jezelf zorgt. Dan zal de zorg voor je baby makkelijker gaan en heb je een goede start voor de eerste 1000 dagen!