Waarbij kunnen we helpen?
Voorbeelden van wat een babyconsulent jou en jouw baby kan bieden.
Leeg laten
Deze is leeg om de eerste optie gesloten te houden.
Advies t.a.v. ritme
Een baby kan geen klokkijken, een jonge baby heeft ook nog geen dag- en nachtritme zoals een volwassene. Het kan erg vermoeiend zijn om voor jouw baby te zorgen als hij weinig en/of onregelmatig slaapt. Heb je vragen over het ritme van jouw baby? Of het nu om slaap-waakritme, dag-nachtritme of voedingsritme gaat, een babyconsulent kan samen met jou puzzelen naar mogelijkheden tot verbetering.
Veel voorkomende problemen: korte slaapjes, onrustige avonden en gebroken nachten.
Inbakeren
Inbakeren is doorgaans een doeltreffende manier om een baby te helpen in slaap te vallen en wat dieper en daardoor langer te laten slapen.
Maar…
Inbakeren is een hulpmiddel. Voordat je je baby gaat inbakeren, is het belangrijk om eerst de oorzaak van onrust en slecht slapen te achterhalen. Een verpleegkundig babyconsulent informeert jou over omstandigheden waarin inbakeren niet verstandig is en checkt of jouw baby goed drinkt, plast en groeit. In overleg met jou bespreekt ze of het inbakeren van jouw baby een zinvolle aanvulling zou kunnen zijn.
Inbakeren is niet bedoeld om je baby zo snel mogelijk te laten doorslapen. Inbakeren is ook niet bedoeld om je baby in een klokkenritme te krijgen. Inbakeren is geen directe manier om het huilen te stoppen, maar een hulpmiddel bij het in slaap vallen.
Een babyconsulent kan je informeren en leren hoe je jouw baby veilig kunt inbakeren.
Babymassage
Babymassage is leuk om te leren en te doen. Maar het is ook echt zinvol! Babyconsulenten zijn allen docenten babymassage, je kunt bij hen een les of workshop volgen. Individueel of in een groep. Ook tijdens een persoonlijk consult kan een babyconsulent jou massagetechieken leren.
Waarom babymassage?
- Prematuur geboren baby’s die worden gemasseerd, groeien beter, maken meer contact en worden sneller ontslagen (wetenschappelijk onderzocht).
- Op tijd geboren baby’s die worden gemasseerd, slapen rustiger en dieper, groeien beter, zijn alerter, meer geïnteresseerd in hun omgeving, hebben meer plezier in contact en huilen minder.
- Bevordert de bloedsomloop, ontspant de spieren en beïnvloedt spijsverteringsproblemen.
- Bevordert de hechting en draagt bij aan leren begrenzen.
- Een rustpunt in de drukte van alledag.
Beeldcoaching
Met behulp van beelden kan een babyconsulent jou het geloof in jouw eigen kunnen weer terug geven of een negatieve spiraal doorbreken. De babyconsulent maakt filmopnames van jou en jouw kind. We kijken naar lichaamstaal en interactie, zien seconde voor seconde wat er gebeurt en analyseren dit.
Als je baby te vroeg geboren is of veel huilt, dreigen jouw sterke kanten op de achtergrond te raken. De natuurlijke intuïtie van ouders raakt verstoord waardoor je in een negatieve spiraal terecht kunt komen. Met behulp van beelden probeert een babyconsulent om onbewust gedrag en sterke kanten voor jullie zichtbaar te maken.
Hechting en CREF methode
Een pasgeboren baby heeft een basisvertrouwen van ongeveer 70%. De andere 30% groeit in de meeste situaties op basis van emotioneel veilige ervaringen. Als een baby in de baarmoeder of kort na zijn geboorte angst ervaart, heeft dat grote impact op zijn brein. Dit kan door bepaalde omstandigheden leiden tot PTTS (Post Traumatisch Stress Syndroom) wat zich vaak uit in hechtingsproblemen.
Voorbeelden van stress: langdurige stress tijdens de zwangerschap, hevige stress bij de geboorte, vroeggeboorte, medisch ingrijpen bij de bevalling, emotionele blokkades of een ongewenste zwangerschap.
Een babyconsulent kan jou informeren over hechting. Zij weet hoe basisvertrouwen wordt opgebouwd, hoe levensbehoeften worden vervuld (CREF) en (vroege) trauma’s kunnen worden verwerkt. Een babyconsulent kan jou advies en handvatten geven en – indien nodig – doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.
Leeg laten
Deze is leeg om de eerste optie gesloten te houden.
Borstvoeding, kolven en/of flesvoeding
Als jouw baby onrustig is, zul je ongetwijfeld vragen hebben over de voeding. Wanneer krijgt jouw baby genoeg? Wanneer te weinig, wanneer teveel? Wat kun je doen bij darmkrampjes of reflux? Hoe kun je zien dat je baby goed aangelegd is en effectief drinkt? Hoe verdeel je voedingen over de dag?
Een aantal babyconsulenten zijn ook lactatiekundige, specialisten op het gebied van borstvoeding en moedermelk kolven.
Draagdoekconsult
Het dragen van een baby in een draagdoek is in de meeste niet-westerse culturen is heel gewoon. Ook in het westen leren steeds meer ouders hun baby in een draagdoek te dragen. Onze opvattingen over de omgang met onze baby’s zijn aan het veranderen. Na negen maanden van warmte, beweging en constant in contact met de moeder, is de geboorte een grote overgang. Baby’s blijven behoefte houden aan veel en intiem contact met hun ouders. Het dragen van jouw baby kan hier een hulpmiddel bij zijn.
Voordelen van dragen voor baby en ouder:
- dragen is praktisch, je baby is bij je en je kunt tegelijkertijd jouw dagelijkse dingen doen
- dragen bevordert de interactie en daarmee de hechting tussen jou en jouw kind
- dragen geeft jouw baby lichaamscontact en gevoel van geborgenheid
- dragen kan het voor jouw baby gemakkelijker maken te wennen aan het leven buiten de baarmoeder
Een aantal babyconsulenten zijn draagconsulenten, specialisten op het gebied van dragen en draagdoeken.
Complementaire Zorg
Complementaire zorg betekent letterlijk ‘aanvullende zorg’. En dat is precies wat het is. Geen vervanging van reguliere zorg, maar een aanvulling daarop.
Een belangrijke inspiratiebron voor complementaire zorg zijn de natuurgeneeswijzen. Maar ook de veranderde zelfzorg van mensen speelt een rol in het ontstaan en het waarderen van complementaire zorg. Andere invloeden zijn het energetisch denken vanuit de Oosterse geneeswijzen en de mind-bodybeweging.
De babyconsulent is zeker géén aromatherapeut of natuurgenezer. Wel is zij opgeleid om ouders wegwijs te maken in de wereld van de complementaire zorg. Een babyconsulent beschikt over basiskennis met betrekking tot het veilig inzetten van etherische oliën bij baby’s. Zij kan ouders meer vertellen over natuurlijk ouderschap, het gebruik van draagdoeken en veilig samen slapen met je baby (co-sleeping). Ook kan zij natuurlijke alternatieven noemen voor de bekende(re) babyverzorgingsproducten en heeft zij kennis van natuurlijke middelen die ingezet kunnen worden bij darmkrampjes en spruw.
Dunstan Babytaal
Tot de leeftijd van 3 à 4 maanden maken baby’s verschillende klanken tijdens het huilen. Deze babytaal is universeel. De Australische Priscilla Dunstan heeft ontdekt dat er een geluid is voor honger, een geluid voor vermoeidheid en een geluid dat aangeeft dat er een boertje dwars zit. Als je deze huiltjes bij jouw baby leert herkennen, leer je ook je baby kennen en weet je wat hij nodig heeft.
Een babyconsulent helpt jou vertrouwd te raken met de geluiden die jouw baby maakt zodat je leert inspelen op zijn behoefte aan slaap, voeding of troost.